Slimste slimmeriken krijgen één jaar collegegeld met aardappelidee.

Ook buiten de onderwijsweken om valt er heel wat te leren. Voor Avebe bekijken slimme studenten wat je allemaal uit aardappels kunt halen. De slimste slimmeriken krijgen één jaar collegegeld.

‘Ongelofelijk. Een paar maanden geleden wist ik niet veel meer van aardappelen dan dat ze oorspronkelijk uit Peru komen.’ Ook van Groningen wist Nicolás Curubeto maar weinig. De Argentijn, die op de Wageningen Universiteit de master Food Technology volgt, is op 7 februari pas voor de tweede keer in z’n leven in de Martinistad. En net als de eerste keer draait z’n bezoek om de solanum tuberosum, beter bekend als de aardappel.

Nicolás is één van de drie auteurs van een meer dan honderd pagina’s tellend onderzoeksrapport over de toekomst van de fameuze aardappelcoöperatie Avebe. Het oer-Groningse bedrijf dat in 2019 honderd jaar werd, schreef een wedstrijd uit waarin ze studenten vroegen om na te denken over de volgende honderd jaar, The Avebe Student Challenge.

De leus van Avebe? We halen eruit wat erin zit

Connor Calnan en Sander Oosterveld, twee vierdejaars Chemische Technologie van de Hanzehogeschool, ontmoetten Nicolás tijdens een werkbezoek aan de fabriek in Ter Apelkanaal. Gedrieën stortten zij zich onder de naam Ave2be (spreek Engels uit: ee-vie-toe-bie) in de strijd waarmee een jaar collegegeld was te winnen. Een jaar collegegeld is 2083 euro, maar een jaar collegegeld klinkt als veel meer.

Wij halen eruit wat erin zit.
Dat is de Avebe-leus en dat bracht de drie studenten op de kernvragen: wat zit er, behalve zetmeel, nog meer in de aardappel en hoe haal je dat eruit?
Sander Oosterveld, een aardappelboerenzoon uit Onstwedde, kwam erachter dat de schuimende vloeistof die z’n vader Roelf vroeger in het kanaal bij de boerderij liet lopen tjokvol eiwit zit. Zonde was dat, want die eiwitten kun je heel goed gebruiken als bestanddeel van voedsel.

Wie had kunnen denken dat je ethanol uit eigenheimers kunt winnen?

In de presentatie die Sander, Connor en Nicolás geven in het Innovation Lab van Avebe noemen ze het uit aardappels gewonnen eiwit aminoic. De vetten die ze uit de aardappel halen, kunnen door het leven als liponic. En de plantaardige vis die ze van één en ander in elkaar wisten te fabrutselen kan de markt op als pota-tuna.

De drie ingenieuze studenten halen nog veel meer uit de gele knollen die de doorsnee Nederlander gedachteloos met de vork tot moes prakt. Weten die aardappeleters veel. Energiebommen, dat zijn het. Wie had kunnen denken dat je ethanol uit eigenheimers kunt winnen? Sander en Connor wel, en Nicolás inmiddels ook.

‘Dankzij jullie is Avebe klaar voor de no-meat society’ 

De jury geeft ze bij monde van klimaat- en voedseldeskundige Marcel Schuttelaar de dikste pluimen die je maar kunt bedenken. ‘Het was fijn om te lezen, maar zo af en toe dacht ik: pff, ik moet nodig weer eens een college volgen. Zo jong en dan al zoveel kennis. Dit plan geeft Avebe de handvatten om een rol van betekenis te spelen in de no-meat society. Een plan dat zal leiden tot een verdubbeling van de winst.’
Kritiek op Ave2be had de jury ook. ‘Jullie hadden de namen voor jullie aardappelproducten meteen moeten registreren’, moppert ir. Schuttelaar, ‘nu gaat Avebe ermee aan de haal.’

Het mag de pret niet drukken. Sander, Connor en Nicolás verlaten het Avebe Innovation Lab ieder één jaar collegegeld rijker. De tweede prijs (250 euro) gaat naar het team van de Technische Universiteit Delft. Ook zij kropen diep in de samenstelling van de aardappel, zo denken ze de vezels te kunnen gebruiken voor de fabricage van kleding.

Foto (fragment): Nicolás, Sander en Connor winnen The Avebe Student Challenge (foto: Luuk Steemers)