De beste bezorgchinees van Groningen.

Een lekker menuutje voor twee bestellen en dan chill met zeven huisgenoten genieten van een heerlijke maaltijd. Dat kan natuurlijk alleen maar als je chinees bestelt. Welke de lekkerste van Groningen is? Ons topteam zocht het voor je uit.

Wat zullen we dit keer eens testen? Ik pieker hardop ijsberend door de kamer.
‘Chinees!’
Kort, krachtig, typisch Thom. Goed punt. Chinees eten, daar kan van alles mis mee gaan, maar als het goed is dan heb je ook een echt pareltje te pakken. De voordelen zijn talloos: het is lekker, het is veel, het smaakt naar gekookt en niet naar afhaal, en – last but not least – je kunt er de dag erna ook van eten, dus het is ook nog eens duurzaam voor je portemonnee.

Voor ik begin aan de queeste naar het beste bezorgrestaurant van Stad roep ik de hulp in van the woman, the myth, de Groningse weervrouw op je socials Luo-Dan Luo.
‘Mag ik je later terugbellen? Ik ben nu op de fiets!’
De wind suist door haar telefoon mijn oor in. Tuurlijk mag dat Luootje. Een half uur later zijn we verdwaald in de diepe krochten van wat chinees eten nou zo goed maakt, waar je als jury op moet letten en waarom een echte Chinees er z’n neus voor zou optrekken.
‘Eén van de belangrijkste dingen die je moet onthouden is dat het eten dat je straks krijgt voorgeschoteld in China niet geserveerd wordt’, lacht Luo-Dan.
‘Babi Pangang? Ben je gek? Nasi, ja. Maar nasi met prei… no way! Maar het maakt niet uit voor de test hoor. Ik zou gewoon kijken welke menu’s de restaurants hebben voor twee personen.’ Slim. Zo kun je testen wat chill is om te bestellen met je huisgenoten, je club of whatever.
Zo gezegd, zo gedaan. Ik struin de Thuisbezorgd-app af op zoek naar chinezen met minimaal vier van de vijf sterren. Want come on, het moet wel een beetje een battle blijven, toch? Mijn keuze valt op twee veteranen en drie redelijk nieuwe namen: The Golden Palace, De Blauwe Lotus, Ou Hai, Hong Xin en Tong Ah. Mijn immer trouwe handlanger en fotograaf Jasper Bolderdijk heeft zijn lens al in de aanslag. Hij heeft er zin. ‘Dit gaat een greasy bedoeling worden. Lekker!’

Onze subjectieve vakjury bestaat uit Hinke, Floor, Chris, Jennifer, Katrien, Thom en Eric. Aangezien we blind testen, doen Bolderdijk en ik niet mee. Wij serveren alleen maar uit. En laten we eerlijk wezen, hoeveel borden Foe Yong Hai kun jij nou achter elkaar eten? Precies. Daar heb je dus mensen voor nodig.
Ditmaal hebben we geen criteria, alles is recht voor z’n raap. Wat voor cijfer geef je de gerechten Babi Pangang, Foe Yong Hai, nasi en eventueel een extra variërend gerecht dat bij het menu zit.
‘En de kroepoek dan?’ Yes, die doet ook mee.

Restaurant I
De jury heeft honger. Ik heb de plastic bakken nog niet op tafel gezet of men begint te scheppen alsof er ergens onderin een klompje goud zit verstopt.
‘Dit is wel een mooi zelfgebakken kroepoek’, zegt Floor.
‘Ja, echt anders dan je gewend bent’, stemt Eric in. Blijkbaar zo anders dat het een tien krijgt van meneer. Zul je dat cijfer nu al inzetten?
‘Ja!’ Hij is niet de enige.
Chris knikt tevreden en neemt nog een hap nasi met Babi Pangang.
‘Deze Babi is lekker krokant en smeuïg tegelijk. De bak met nasi is trouwens gigantisch.’
‘Ik vind de Tjap Tjoi niet zo lekker’, zucht Thom.
Gemiddeld cijfer: 8,91

Restaurant II
We pakken de bakken in en ik serveer de tweede batch delicatessen uit.
‘Oei, die kleine loempiaatjes zijn niet zo lekker.’
Hinke trekt een streng gezicht. De rest proeft en stemt in.
‘Die zijn volgens mij gewoon ingekocht…’, oordeelt Chris, ‘niet zelfgemaakt.’
De nasi valt wél in de smaak.
‘Lekker rokerig.’ Katrien wijst op de ham. Het andere extra gerecht, naast de loempiaatjes, is kipsaté. Die vinden de juryleden wat droog, maar voor de rest prima.
Gemiddeld cijfer: 7,12

Restaurant III
‘Hoeveel moeten we nog?’, zucht Floor.
Samen met Jennifer en Eric zijn iets te gretig vertrokken. Nu moeten ze pas op de plaats maken.
‘Dit restaurant is iets te royaal geweest met de suikerpot’, concludeert Chris.
Jennifer proeft de Babi Pangang.
‘Er zit gember in en de saus is goed op smaak. Weer net een beetje anders dan de rest.’
De Foe Yong Hai krijgt een dikke zes, het kipgerecht dat erbij zit als extraatje valt in de smaak, maar over de kroepoek zijn de meningen verdeeld.
Gemiddeld cijfer: 7,63

Restaurant IV
De jury neemt duidelijk gas terug. De hoeveelheid verorberd voedsel begint z’n tol te eisen. Het leek een makkie, zo met z’n zevenen, maar het consumeren begint inmiddels trekken van topsport te vertonen.
‘Eén ding kan ik wel stellen’, Eric slikt even een hap nasi weg. ‘Niet één restaurant smaakt hetzelfde! That’s a good thing, right?
‘Zeker’, lacht Jennifer. ‘Dan weet je dat ze in ieder geval de hoofdgerechten zelf maken.’
Ondanks de ruim gevulde de magen is restaurant nummer vier duidelijk in de race voor de titel. De jury deelt achten en negens uit voor de kroepoek, de nasi en de Babi Pangang.
‘Ik ben benieuwd hoe dit restaurant zou scoren als we hem als eerste hadden geproefd’, zegt Katrien. De rest smakt bevestigend.
Gemiddeld cijfer: 8,85

Restaurant V
Tijd voor de laatste ronde. De bakken zijn nog maar net geopend of de juryleden prikken er regelrecht uit. Gewoon even proeven, echt eten lukt niet meer. Maar zelfs deze blitzkrieg testing houdt snel op. Het unanieme oordeel is: ‘GOOR!’ Tja, daar kun je niet tegenop.
Gemiddeld cijfer: 3,7

Algemene conclusie
De zeven bij elkaar gestoken koppen zijn het snel met elkaar eens. Floor vat het mooi samen.
‘Chinees is over het algemeen best een beetje gaar met al die vetstukjes die in je bakje ronddrijven. Maar… we zijn uitermate goed verrast! Nummer één was echt heel lekker. Nu maar hopen dat we van nummer vijf geen ziektes krijgen.’

De beste bezorgchinees van Grun

1 Ou Hai (restaurant I)
2 Hong Xin (restaurant IV)
3 Tong Ah (restaurant III)
4 De Blauwe Lotus (restaurant II)
5 The Golden Palace (restaurant V)

Foto’s: Jasper Bolderdijk