De Grote Groninger Haring Test: Poseidon is de beste!

Een lekkerdere snack dan de haring? Volgens het Hanze-testpanel bestaat die niet. Maar wat is de lekkerste Hollandse Nieuwe van Groningen?

Er zijn genoeg viskraampjes op de Vismarkt. Maar waar haal je nou de beste verse Hollandse Nieuwe? Dat zoeken haringfanaten Bob, Barend en Roos voor je uit. Het smaakpanel gaat langs Bert Zwier, Vishandel André Smit, Poseidon en Albert Heijn Korenbeurs. Ze keuren de Clupea harengus op smaak, prijs, aantal graten en looks.

Bert Zwier: ***

We beginnen aan de linkerkant van de Vismarkt (als je in de richting van station Groningen kijkt). Daar staat de viskraam die daar een groot gedeelte van de week te vinden is: Fish and Chips van Bert Zwier, ook wel de kibbelingkoning. De haring wordt besteld. Roos vraagt: ‘Waar komt de haring vandaan?’ Waarop verkoopster Ciska zegt: ‘Uit de zee.’ We staan even perplex. Die hadden we kunnen verwachten.

haringtest
De haring van Bert Zwier is een beetje rood en Bert serveert hem met een frietprikker.

Door naar de test. De haring ziet er wat droog uit en is een beetje rood. Barend: ‘Het lijkt op leer.’ En de smaak? Het is een stevig visje, niet erg mals. Wel zitten er bijna geen graten in, daar houden we van. Al met al wordt het een voldoende voor Zwier.

Vishandel André Smit (Junior): ****

We raken meteen verward bij de volgende testlocatie. Er zijn namelijk twee marktkramen naast elkaar: Vishandel André Smit en Vishandel André Smit Junior. We besluiten naar Junior te gaan om verhaal te halen (en omdat daar een beduidend kortere rij staat). ‘Het was de bedoeling dat zijn dochter hierin zou gaan, maar na een paar keer had ze het wel gezien.’

De vis van Smit Junior glimt van malsheid.

De haring van 2 euro 75 ziet er mooi slijmerig uit. Hij smaakt zoutig en is goed mals. ‘Lekker’, zegt Bob, ‘toch zou hij met wat ui nóg lekkerder zijn.’ Maar we eten de haring uiteraard zonder ui, zodat onze smaakpupillen niet bedrogen worden. Bij de viskraam van Smit Junior kun je heerlijk zitten, dat is ook een pre. Naast ons zitten twee stelletjes te daten onder het genot van een lekker mosseltje uit de frituur. Vier sterren voor meneer Smit.
Extra tussentijdse panelinfo: Barend is brak en dit is zijn ontbijt. ‘De visjes vallen desondanks aardig goed’, zegt hij. ‘Ze zwemmen niet in mijn maag.’

Poseidon: *****

Op naar kraam nummer drie. Het personeel scandeert: ‘Zijn jullie al bij de kraam van X geweest? Zelfs de meeuwen lusten die haring niet.’ Vissershumor kennelijk.
Eerst even over het etablissement. Dat ziet er top uit, de tafels zijn prachtig bekleed met, jawel: vissen. Poseidon serveert de haring met leuke Nederlandse vlaggetjes in plaats van vorkjes. Daar houden we van. De vis heeft een goede kleur en is goedkoper dan de andere kraampjes: 2 euro 60. Bob neemt een stukje in zijn mond: ‘Zo! Niet normaal lekker, hoor. Ook de graat-smaak-ratio is perfect.’ Barend voegt toe: ‘Hij is ook lekker koud, zoals een haring hoort te zijn. Lekker mals, maar niet te.’ Hij vergelijkt het met een perfecte medium-rare steak.

haringtest
Met vlag en wimpel de winnaar: Poseidon.

Het personeel vraagt of wij de haring goedgekeurd hebben. Roos: ‘Hij is heerlijk, maar niet te vroeg juichen, jongens. Wij moeten nog naar de Appie voor de laatste haring!’ Waarop de jongen antwoordt: ‘Oh, die is lekker, hoor. Daar kopen wij ze ook.’ Wederom staat het testpanel perplex. Maar het was alweer vissershumor, de verkoper barst in lachen uit. Een verdiende vijf sterren voor Poseidon.

Albert Heijn Korenbeurs: *

Stel je voor: er is geen markt. Dan ga je maar naar de Appie op de Vismarkt. Een mooie vis qua prijs, want 1,245 euro per stuk. Maar er zitten er twee in de verpakking, dus we komen uit op 2 euro 49 euro. We eten de vis buiten op. Onze vierde haring. Op de verpakking staat dat de haring uit de Noordzee komt en dat het beestje vis bevat. Ook een disclaimer: ‘Let op: graatvrij: ondanks zorgvuldig fileren kan onbedoeld een graatje in de vis achtergebleven zijn.’ Barend neemt de eerste hap zoals het hoort. Beetpakken bij de staart.

haringtest
Het panel is onverbiddelijk: de haring van Albert Heijn is niet te eten.

‘WTF, ziek veel graten. Ik voel het gewoon schrapen door mijn keel. Dat de Consumentenbond dit goedkeurt.’ Bob: ‘Hij is ook supermelig.’ ‘Zelfs als hebben ze er een 35-procent-kortingssticker op geplakt, mensen, haal dit niet!’, waarschuwt Roos, die nog even doormoppert. ‘Hier hadden we niet mee moeten eindigen. Nul nasmaak.’ Eén ster, besluit het panel, vooruit, omdat de allergeneninformatie wel in orde was.

Meesterproever Barend verslikt zich. ‘Uitstekend katervoedsel.’

De grote winnaar van de Haringtest is Poseidon, gefeliciteerd!
Een leuk feitje: de Hollandse Nieuwe is door de Europese Unie zelfs erkent als: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alle Hollandse haringen van de Vismarkt komen trouwens uit Denemarken. En nee, ze zijn hier niet naartoe gezwommen. In Denemarken worden ze ook verpakt, zegt de marktman van Poseidon.

Haal je nog snel even een harinkie? Want na 30 september gaat deze haring gewoon weer door het leven als maatjesharing en moet je wachten tot volgende jaar juni voor Hollandse Nieuwe. Barend wil ook nog even aan Groninger studenten meegeven dat een haring of twee perfect katervoedsel is. Zoals zijn bet-overgrootopa altijd zei: ‘Haring in het land, dokter aan de kant.’