De mooiste kamer vind je in maart

Een kamer vinden in Groningen is lastig. Vooral in het begin van het studiejaar is het bijna niet te doen. Is het relaxter in maart? Ja.

Rianne Bleeker woont sinds een week in een nieuw huis. Bij haar zoektocht naar een nieuwe kamer zat de studente Verpleegkunde in een comfortabele positie. Ze had de luxe om niet te reageren op kamers en huizen die haar niet aanstonden. Ook kon ze met een gerust hart hospiteeravonden afzeggen. Waarom? Rianne had al een kamer in Groningen.
Ze kon kieskeurig zijn. Haar grootste wens was een nieuwe kamer met meer licht. Het huis dat ze wilde verlaten was oud, maar op zich wel mooi, met z’n hoge plafonds. ‘Een beetje smoezelig’, zegt ze. En te weinig daglicht in haar kamer dus. Toen één van haar huisgenoten ging verhuizen, vond Rianne dat het voor haar ook weleens tijd werd voor iets nieuws.

Fleur staat aan de andere kant: zij zocht geen kamer, maar een nieuwe huisgenoot

Die nieuwe kamer vond ze snel, drie weken had ze slechts nodig. Ze plaatste een bericht op Facebook en reageerde op een aantal kamers. Ze bezocht twee hospiteeravonden (hospi’s) en het was raak. Rianne is erg blij met haar nieuwe huis. ‘Iedereen heeft een druk leven, z’n eigen leven. Maar het is wel erg leuk en gezellig.’

Fleur Roetman staat aan de andere kant: zij zocht geen kamer, maar een nieuwe huisgenoot. ‘Er zijn echt niet veel geïnteresseerden. Minder dan aan het begin van het studiejaar toen we ook hospi’s hielden.’ Op een advertentie die Fleur en haar huisgenoten op Facebook, Kamernet en myHospi plaatsten, kregen ze een stuk of dertig reacties. Negen mensen kregen uiteindelijk een uitnodiging.
Dat is goed te behappen. Toch komen er in februari niet altijd mínder kamerzoekenden. Voor de hospi’s die Riannes oude huis organiseerde, kregen ze bijvoorbeeld zoveel aanmeldingen dat ze wel drie rondes moesten houden. De stress onder die kamerzoekers was volgens Rianne wel merkbaar minder. ‘De meeste meiden hadden al een kamer. Er waren er maar twee of drie die van hun thuisbasis kwamen.’

Het is fijn als de urgentie van een dak boven je hoofd niet te groot is

Huize Dobbelsteen zocht in februari ook een nieuwe huisgenoot. Via Facebook kregen ze tien reacties. Dobbelsteen nodigde acht jongens uit voor de hospi en een tijdje later kon één van hen zijn verhuisdozen uitpakken. ‘Tien berichten in vier dagen, dat viel me heel erg mee’, zegt Dobbelsteenbewoner Marien Riepma, ‘ik had er veel meer verwacht. Toen ik hospiteerde, hoorde ik verhalen over 100 tot 200 gegadigden.’

In Groningen is het zoeken van een kamer relaxter in maart dan in augustus. Minder mensen zoeken een kamer en het is fijn als de urgentie van een dak boven je hoofd niet te groot is. Dan kun je net als Rianne vanuit een comfortabele positie zeggen dat je een kamer niet wilt hebben.

In de zomer hoef je niet meteen voor de allermooiste kamer te gaan

De zoektocht naar een nieuwe kamer in maart heeft een andere dynamiek. De ervaringen van Rianne, Fleur, en Marien laten zien dat ondanks het minder gebruikelijke tijdstip, het vinden van de juiste match goed mogelijk is. Het aantal reacties op advertenties is lager, wat een voordeel kan zijn voor de kamerzoekenden.
Komende zomer is het weer zoals het iedere zomer in Groningen is. Dan zullen vele honderden studenten op kamerzoektocht gaan. Als ze dat doen, kunnen ze in het achterhoofd houden dat ze niet meteen voor de allermooiste kamer hoeven te gaan. Met díe speurtocht kunnen ze misschien wel beter wachten tot volgend jaar maart.