Dertien fun facts over dier, mens en muziek

De aula van het Academiegebouw zat gisteravond stampvol. Logisch, want Honing, Honing & Ten Cate spraken over Dieren & Muziek. Voor de wegblijvers, de ongelukkigen, dertien dingen die je misschien nog niet wist. Met een paar leuke filmpjes.

1
Al in de baarmoeder kunnen baby’s melodieën herkennen. Een huiluithaal van een net geboren Duitse baby begint hard en eindigt zacht. Een Franse pasgeborene huilt andersom: eerst zacht, dan hard.

2
Maatgevoel is waarschijnlijk aangeboren, heel jonge baby’s bewegen al op muziek.

3
Mensapen hebben gevoel voor ritme. De mate waarin hangt van de soort: een resusaap heeft nauwelijks ritmegevoel, een chimpansee behoorlijk wat (maar minder dan de mens).

4
Een analyse van Youtube-filmpjes maakt duidelijk dat olifanten ritmegevoel hebben. Andere zoogdieren dan olifanten (en de ritmische apensoorten) meestal niet.

5
Papegaaien zijn de muzikaalste vogels, op de voet gevolgd door kauwen en kraaien (en vlak spreeuwen ook niet uit).

6
De muzikaalste vogel ter wereld is Snowball de geelkuifkaketoe.

7
Ondanks dat ze bekend zijn om hun parmantige dansjes zijn duiven de minst muzikale vogels.

8
Vogels hebben een beter absoluut gehoor dan mensen en mensen hebben een beter relatief gehoor dan vogels.

9
Vrijwel alle mensen herkennen ritmes en melodieën.

10
Mensen die geen ritmes en melodieën herkennen, zijn zeer uitzonderlijk, maar ze bestaan wel. Er zijn zelfs mensen die geen onderscheid kunnen maken tussen een wals en een mars.

11
Mensen die uit de maat dansen hebben meestal wel muzikale vermogens. Zij kunnen die vermogens echter moeilijk vertalen in beweging.

12
In Westerse oren klinkt Arabische muziek vals, omdat de zwevende tonen niet passen in het op vaste tonen ingestelde brein.

13
Studenten zijn een minderheid in het publiek van Studium Generale. Jammer, studenten mogen zichzelf best eens trakteren.

—————————————————————————————
En hier nog een bonus. Een track van, zoals Yuri Honing volgens hemzelf weleens wordt genoemd, de best betaalde vals spelende saxofonist van Nederland.