Ga naar de inhoud

Drie tips om beter in groepjes te werken

Het hbo en werken in groepjes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je moet minstens een keer per blok samenwerken. Dit gebeurt zo vaak, omdat je later in het werkveld ook veel moet samenwerken.

Gedurende je hele studie zal je in groepjes terechtkomen waar lang niet alles op rolletjes loopt. Je hebt altijd wel mensen die iets anders te doen hebben, meeliften en van die ‘ik doe het zelf wel, want dat weet ik in ieder geval dat het goed is’ types. Kortom, die samenwerking kan nog wel een stukje beter. Hieronder vind je een paar goede tips om het beste uit jouw groepje te halen.

#1 Maak afspraken
Niets is vervelender dan halverwege het project onenigheid krijgen met andere groepsgenoten. Het is essentieel dat je aan het begin meteen een contract maakt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  Elk groepje heeft namelijk wel een meelifter, en met zo’n contract kan je deze profiteurs gewoon uit je groepje gooien. Zorg er daarnaast ook voor dat je goed contact met je begeleider hebt. Als het in het groepje verkeerd gaat, dan hebben de leden soms nog wel de neiging om gewoon door te gaan. Een begeleider handelt echter resoluter in zo’n situatie en gooit de meelifter zo uit het groepje.

#2 Weet waar ieders kwaliteiten liggen
Degene die de beste stukken schrijft, is niet per se de beste leider van het groepje. Omdat iemand goed is in research, betekent niet automatisch dat diegene ook de beste stukken schrijft. In een groepje zit vaak een bepaalde structuur met verschillende taken. Ga dus niet zomaar wat doen, maar (h)erken je eigen kwaliteiten en die van je groepsleden en maak op basis daarvan een taakverdeling.

#3 Haal het maximale uit samenwerken
De meeste samenwerking op het hbo ziet er vaak hetzelfde uit. Iedereen doet zijn/haar deel en het wordt later bij elkaar geplakt. Dit blijkt volgens onderwijspsycholoog Ard Lazonder niet de juiste manier te zijn om in groepjes te werken, omdat je er niks van leert. Volgens Lazonder leer je veel van samenwerken door gezamenlijk na te denken over het einddoel. Zo werk je bewuster samen en dat helpt je om de stof beter te begrijpen!

Ferdinand Velthuis is student, blogger, en vierdejaars International Business aan de Hanzehogeschool. Als Hanze-veteraan geeft hij nieuwe studenten handig tips om hun eerste jaren wat makkelijker door te komen. Hoe werk je het beste in groepen? Hoe ga je handig om met je geld? Hoe ga je goed voorbereid op stage? Op zijn blog Man-Inside schrijft hij verder artikelen over lifestyle, food experience en opinie. Wil je contact met hem opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl