Ga naar de inhoud

E-sporter Nick den Hamer krijgt topsportstatus op Hanze

De FIFA-speler van FC Groningen, Nick den Hamer, heeft de topsportstatus van de Hanzehogeschool ontvangen. Hiermee is hij de eerste e-sporter aan de Hanze die deze status binnensleept.

Twee keer per jaar mag de Hanzehogeschool een student de topsportstatus geven voor een sport die niet onder het NOC*NSF valt. ‘Voor mij werd na een aantal gesprekken met Nick al snel duidelijk dat e-sports een hele serieuze tak van sport is,’ vertelt Topsportcoördinator Ton van Klooster. ‘Sommige mensen denken nog steeds dat e-sporters gameverslaafden zijn die de hele dag achter de computer hangen terwijl ze cola drinken. Dat is absoluut niet het geval. Wil je echt heel goed worden, dan moet je er veel tijd insteken en het heel serieus benaderen.’

Voor de Hanze is het interessant om een eerste e-sporter aan te nemen

Volgens Van Klooster ligt het in de lijn der verwachting dat de komende jaren meer e-sporters de topsportstatus kunnen binnenslepen. Wel moeten ze aan dezelfde voorwaarden doen als FIFA-speler Nick. ‘We blijven wel bepaalde criteria hanteren. Zo moet de sport op meerdere continenten gespeeld worden en moeten daar ook serieuze competities worden gehouden.’ Topsporter worden met je highscore op A2 Racer lijkt er dus helaas niet in te zitten.

Topsport
Tegen RTV Noord vertelde Nick blij te zijn met de topsportstatus. ‘Voor de Hanze is het interessant om een eerste e-sporter aan te nemen. En voor mij omdat er heel veel tijd in e-sports zit en daar rekening mee wordt gehouden.’
Nick begint dit jaar met zijn studie commerciële economie aan de Johan Cruyff Academy en door het binnenslepen van de topsportstatus heeft hij recht op best wel wat toffe dingen. Zo krijgen studenten met een topsportstatus meer flexibiliteit in hun studieprogramma en kunnen ze gebruik maken van extra faciliteiten van de Hanzehogeschool. Ook kan hij aanspraak maken op de zogenaamde Topsportbeurs van 2.000 euro per studiejaar.

eDivisie
Naast het ontvangen van de topsportstatus verlengt Den Hamer ook zijn contract bij FC Groningen. Hij begint nu aan zijn derde seizoen bij de trots van het noorden. Vorig jaar werd hij tweede in de finale tegen Bryan Hessing, de e-sporter van Heracles.
Sport050, het online platform voor sport in Groningen, benaderde Den Hamer ook met de vraag of hij wilde toetreden tot sportpromotor van de gemeente Groningen. In de loop van het jaar zal hij sport in de gemeente promoten en zich inzetten om jongeren in beweging te krijgen. Dit laatste overigens op een analoge manier.

Foto: Michele Giebing (EndemolShine)