Een studentenleven zonder alcohol, kan dat?

Alcohol hoort bij het studentenleven. Drank, veel drank… het is allemaal doodnormaal. Maar wat als je als student geen alcohol drinkt?

‘Ik merk dat ik me mentaal slechter voel wanneer ik veel en vaak drink’, zegt Amy. De 23-jarige studente Sociaal Juridische Dienstverlening wil anders omgaan met alcohol. ‘In het begin was ik er niet mee bezig. Ik vond dat drinken erbij hoorde en mijn omgeving stond er net zo in. Maar nu hecht ik meer waarde aan mentale gezondheid. Daarnaast wil ik de afspraken die ik de volgende dag heb, goed voorbereid ingaan. Dat lukt niet wanneer ik brak ben.’ 

Nuchtere onderzoekster

Marije (22) is druk met haar scriptie voor Toegepaste Psychologie. ‘Samen met een studiegenoot maak ik een tool om studenten die designerdrugs gebruiken bewuster te maken van de mentale en fysieke effecten. Het leek me interessant om zelf in ieder geval zes maanden geen alcohol te drinken, om te kijken wat dat met me doet. Er zijn momenten dat ik het moeilijk heb, bijvoorbeeld wanneer we uitgaan of wanneer ik er normaal gesproken even een wijntje bij zou pakken.’

Daar ga je al: groepsdruk

‘Tachtig procent van de Nederlanders heeft de afgelopen tijd alcohol gedronken. Dat laat goed zien hoe normaal het eigenlijk is’, legt Eric Blaauw uit. Blaauw is lector Verslavingskunde en Forensische Zorg aan de Hanze. Hij weet hoe moeilijk niet drinken is. ‘Je moet je haast verontschuldigen wanneer je zegt: Nee dank je, ik drink niet. Alcohol wordt geassocieerd met feest, vooral bij studentenverenigingen. Daar is de normalisering van drinken het grootst.’ Maar het gaat verder dan dat, drank is overal. Studenten krijgen het op een presenteerblaadje aangeboden.
Blaauw: ‘Tijdens de KEI- week stond iedereen met een biertje in de hand. Daar zaten ongetwijfeld studenten tussen die het niet wilden of het niet lekker vonden. Maar de groepsdruk is zo groot. Dat maakt het lastig om als student geen alcohol te drinken en daar standvastig in te zijn.’
Amy heeft iets gevonden wat haar helpt om die druk te weerstaan. ‘Het helpt mij om verwachtingen te stellen en uit te spreken. Als je van tevoren aangeeft dat je niet mee gaat zuipen, dan verwachten de anderen dat ook niet.’

Rabia groeide op zonder alcohol

‘Voor mij is het nooit een uitdaging geweest om af te zien van alcohol’, zegt de 24-jarige Rabia. ‘Ik ben moslim. Vanwege m’n geloofsovertuiging ben ik opgegroeid zonder alcohol, ik heb het nog nooit gedronken. Toch had ik in de beginjaren van mijn opleiding Chemie weleens het gevoel dat ik iets miste van de typische studentenbeleving. Veel studentenverenigingen lijken immers te draaien om feesten waarbij alcohol centraal staat. Toch zag ik geen toegevoegde waarde in lid worden. Ik wilde wel nieuwe connecties maken, dus zocht ik een alternatief dat in lijn lag met mijn waarden en levensstijl. Ik ben nu lid van de Islamitische studentenvereniging Deen, waar ik veel vrienden heb gemaakt.’

Jezelf uitvinden

Amy zit bij een studentenvereniging. ‘Maar dat heeft nauwelijks invloed op mijn drinkgedrag. Ik ben ouderejaars, dus mijn omgeving is ook wat ouder. Ze zijn bezig met hun master of ze zijn aan het werk. De mensen met wie ik omga, weten dat ik niet elke week ga zuipen omdat ik ze dat altijd vooraf vertel. Zij verwachten dat gewoon niet van mij.’ Eric Blaauw: ‘Je studententijd is de periode om jezelf uit te vinden. Het mooiste wat je kunt hebben, is dat je jezelf vindt zonder mee te lopen met de rest.’

Niet drinken is soms moeilijk

‘Op dit moment vind ik het soms nog lastig om niet te drinken’, zegt Amy. ‘Dat zijn avonden waarvan ik weet dat de groep met wie ik ben, wel gaat drinken. Het helpt me dan om van tevoren te bedenken of ik ga drinken of niet en waarom.’
Ook Marije zet de groep in bij haar streven om de alcohol te laten staan. ‘Laat het je omgeving weten, zodat ze je kunnen helpen wanneer je in de verleiding komt. Er zijn genoeg mensen die zullen zeggen: Wat saai! Maar dat zegt altijd meer over die persoon dan over jou.’

Bemoedigend advies

‘Laat je nooit onder druk zetten om te drinken’, zegt Rabia. ‘Mocht je die druk wel ervaren, dan raad ik je aan je omgeving te heroverwegen. Je studententijd kent tal van manieren om het leuk te hebben zonder ook maar één druppel alcohol. Durf de zoektocht aan te gaan, het is de moeite meer dan waard!’ Lector Verslavingskunde Blaauw wil nog iets meegeven aan alle studenten die bewust met alcohol omgaan. ‘Minderen met drinken is níet eenvoudig. Geef jezelf vooral dat compliment dat je goed bezig bent. Petje af!’

 Foto (fragment): Alexander Kadykov

Amy is niet de echte naam van de student (die is wel bekend bij de redactie).