Ga naar de inhoud

ESNS17: Noorderslag is de perfecte afsluiter

 

Noorderslag-Jett-Rebel-Bolderdijk-5

Nadat de Groninger binnenstad drie dagen lang in het teken stond van muziek- en festivalgekte is het nog één keer de beurt aan Noorderslag. Een vrolijke, maar ietwat tamme sfeer hangt aan het begin van de avond in de Oosterpoort. Het is alsof de festivalgangers na drie dagen Eurosonic ietwat murw geslagen zijn. De remedie daartegen lijkt echter al snel gevonden, want binnen no-time staan er weer ellenlange rijen bij de verschillende barretjes. Water is misschien leven, maar niet op ESNS. Daar is bier leven.

Noorderslag-Broederliefde-Bolderdijk-2

Waar op Eurosonic met name de opkomende en ietwat onbekende bands optraden, is Noorderslag vooral een poppodium. Volgens de puristen is Noorderslag zelfs niets meer dan een commercieel festival waarop de Nederlandse popindustrie hun gehypte pareltjes kunnen laten zien. Alle meningen daargelaten, lijkt het publiek zich nergens aan te storen. Waar gedanst kan worden, wordt er gedanst.

Noorderslag-De-Kik-Bolderdijk-7

Het publiek en hun belangstelling is net zo divers als de acts. Tieners staan vooraan tijdens het concert van Broederliefde, een standaard DWDD-publiek geniet van De Kik en reggaeband The Dubbeez lijkt iedereen te kunnen behagen.

Noorderslag-The-Dubbeez-Bolderdijk-10

Traditiegetrouw wordt ook elk jaar op Noorderslag de Popprijs uitgereikt aan de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. Zoals altijd gonsde het vlak voor de uitreiking van de geruchten. Zou het dit jaar dan toch Kensington worden? Of misschien Jett Rebel? Hij staat nota bene ingepland om op te treden na de uitreiking van de Popprijs. Zou de programmering van Noorderslag een fout hebben gemaakt en per ongeluk al de winnaar hebben verklapt?

ESNS17-Popprijs2017-Bolderdijk-2

Met een voelbare spanning en nieuwsgierigheid wacht het publiek tot het moment daar is. Wanneer 3FM DJ Frank van der Lende het podium komt oplopen, barst er een luid gejuich uit. Als hij vervolgens een bierglas over zichzelf heen giet, is het publiek helemaal niet meer te houden.  Het contrast met vorig jaar kon onmogelijk groter zijn. Giel Beelen, die een groot voorstander was van het afschaffen van de bierdouche, werd begroet met een ongekend fluitconcert. De bekendmaking van de winnaar van de Popprijs verliep niet beter. Tegen alle verwachtingen in won hiphopformatie New Wave. Het publiek was niet geamuseerd en na de uitreiking van de prijs liep de zaal in een moordend tempo leeg.

ESNS17-Popprijs2017-Bolderdijk-1

Dit jaar blijkt de winnaar Martin Garrix te zijn. Het publiek klapt enthousiast, maar wordt slechts getrakteerd op een bedankje van Garrix via een videoboodschap. Hij bevindt zich in Schotland en kon de prijs niet persoonlijk ophalen. Een beetje jammer. Veel tijd om erover in te zitten is er niet, want de acts gaan de gehele avond door.

Noorderslag-Noisia-Bolderdijk-4

Veel artiesten en bands zetten een toffe show neer, maar de echte klapper van de avond vond plaats aan het einde. Waar de drukte in het grootste gedeelte van de Oosterpoort is afgenomen, treedt Noisia op in een afgeladen Kleine Zaal. Een locatie die eigenlijk iets te klein is voor de driekoppige dj-formatie. Met een brute lichtshow en keiharde beats lijkt Noisia het publiek aan een touwtje te hebben. Ritmisch danst, draait en springt iedereen heen en weer alsof er geen morgen is. Op social media wordt het drietal beschreven als het beste wat Groningen te bieden heeft. Uitgeput maar voldaan verlaten de mensen de Kleine Zaal. Om veel monden krult een kleine glimlach en worden er nog een paar laatste biertjes bestelt. ‘Om het af te leren,’ lacht een man naar de zichtbaar vermoeide barvrouw. Het is de perfecte afsluiter voor een week waarin muziek centraal stond in Groningen. Hopelijk wordt het volgend jaar net zo tof.

Foto’s: Jasper Bolderdijk (c)