Feng Shui.

Het is twee uur ’s nachts, ik lig rusteloos in bed, te draaien. Over tien uur heb ik een tentamen en een normale dosis slaap kan ik wel gebruiken. Het zijn niet de zenuwen die me wakker houden, de problemen zijn materiëler. Hoe ik ook woel en draai, ik kan maar niet lekker liggen. Constant heb ik gevoel alsof ik op een heuvel lig en de linkerhelft van mijn lichaam een stuk hoger ligt. Aan mijn matras kan het niet langer liggen, die heb ik godzijdank vervangen. Mijn vorige matras was een abominatie met tumoren die uit het niks bulten ontwikkelde die me omhoog duwden. Af en toe verdwenen de bulten, maar dan kwamen ze weer terug op een andere plek. Niet één nacht was hetzelfde en het was altijd maar de vraag of ik normaal zou kunnen liggen. Een ellendig hoofdstuk uit mijn leven, maar kennelijk heb ik het boek nog steeds niet uit.

Verwarmingen die niet aangaan, krakende koelkasten en nu dus ook een scheve vloer

Uiteindelijk begint het me te dagen: misschien staat m’n bed scheef. Studentenkamers zijn een oase van vrijheid, maar ze kunnen ook een bron van kleine irritaties zijn. Verwarmingen die niet aangaan, krakende koelkasten en nu dus ook een scheve vloer.
Terwijl ik mijn bed aan het draaien ben, bedenk ik me nog wat. Zolang ik het me kan herinneren, ben ik obsessief bezig met het veranderen van m’n woonruimte. Toen ik nog bij m’n ouders woonde, wijzigde ik de inrichting van m’n slaapkamer ongeveer één keer per jaar. Sinds ik op kamers woon, is dat nog vaker geworden. Vaak heb ik het gevoel dat ik de vierkante meters niet optimaal gebruik. Tot een paar dagen geleden dacht ik dat het een individuele dwangmatige stoornis was. Maar toen hoorde ik over Feng Shui, een Chinese filosofie die stelt dat je leefomgeving je gevoel en geluk beïnvloedt. In de eerste instantie was ik er redelijk sceptisch over, omdat Feng Shui wel heel erg aan pseudowetenschap doet denken. Toch moet ik die oeroude diepdenkers in één ding gelijk geven: een bed dat waterpas staat slaapt beter dan een scheefstaande lappenmand. Met name om twee uur ’s nachts en wanneer je de dag erna een tentamen hebt.