Ga naar de inhoud

Gedichtjes

Door het gemis aan uitdagende contacten, ben ik me weer gaan storten op mijn oude hobby, het schrijven van gedichtjes. Vroeger schreef ik ze heel wollig, en nog af en toe. Het was de wirwar in mijn hoofd, de lawine aan gedachten, die ik dacht te kunnen versimpelen.
Ik heb ze nodig, de mensen die me uitdagen. Soms zijn het mensen die m’n tegenpool zijn, een introvert persoon bijvoorbeeld. Dan weer is het iemand met een grote bek en een klein hartje die me impulsief de huid vol scheldt. Ik heb die uitdagende mensen nodig, want achter hen kan ik de wirwar in mijn hoofd verstoppen. Maar ik kan ook zonder ze, denk ik, als ik ze vervang door gedichtjes.

Mensen lezen misschien één of twee van die gedichtjes en komen snel iets van me aan de weet

Die gedichtjes, zoals ik ze toen schreef, waren een goed middel voor een verkeerd doel, denk ik nu. Gedichtjes zijn er voor mij niet om dingen duidelijk te krijgen, want dan zou ik schrijven over iets waarvan ik geen verstand heb. Beter is het om te schrijven over iets waar ik wél wat van weet. De uitdaging die ik lang trachtte te vinden in een gesprekspartner, vind ik nu in een uitleg in een zo kort mogelijk gedichtje.
Zo’n gedichtje mag dan best dubbele bodems hebben en tig verwijzingen, die schuw ik niet langer. Mensen die me leren kennen, lezen misschien één of twee van die gedichtjes. Dan komen ze snel iets van me aan de weet. Nu dat ik de aard van mijn woorden en zinnen zo dicht bij mezelf houd, merk ik dat er ook een uitdaging bij is gekomen: de boodschap overbrengen zonder mezelf als al te kwetsbaar neer te zetten.
Maar het voordeel is om er van te genieten: ik deel gevoelens met m’n zelf geschapen intellectuele gelijken, m’n gedichtjes. Ik ben me ervan bewust dat veel mensen dit als intens eenzaam zullen kwalificeren, maar de kwetsbaarheid gebiedt eerlijkheid: alleen als ik mijn gedichtjes serieus neem, zijn ze waardevol. Gedichtjes zijn het antwoord op vragen die ik niet stel, maar waarvan ik hoop dat anderen ze mij stellen.
Wil je zo’n gedichtje lezen? Dat kan! Alles wat ik recent bedacht staat op mijn Instagram. @Denn4cego find me!