Ga naar de inhoud

Generatie Z: een generatie met vele talenten?

Hoe gaat Generatie Z om met haar talenten? Maaike praat met lector Talentontwikkeling Elanor Kamans over talent, onderwijs, druk en keuzestress.

Generatie Z heeft nogal een slecht imago. In deze nieuwe podcastserie probeert Maaike Akkerman, zelf GenZ’er, uit te vinden of haar generatie daadwerkelijk een probleem is of dat ze tot probleem worden gemaakt. Dit is de zaak van Z.

In deze aflevering praat Maaike met lector Elanor Kamans over de huidige jongeren en hun talentontwikkeling. Elanor is lector bij het lectoraat Talentontwikkeling in het Hoger Onderwijs en Samenleving. Ze onderzoekt hoe we vanuit een psychologisch perspectief kunnen bijdragen aan talentontwikkeling.

Generatie Z wordt ook wel GenZ’ers of Zoomers genoemd. Generatie Z is geboren tussen 1995 en 2012. Het is de huidige generatie studenten en de generatie die nu de arbeidsmarkt op gaan.

Vaak worden GenZ’ers neergezet als weinig veerkrachtig, veeleisend, weinig weerbaar, verwend, ongemotiveerd, snel afgeleid en overgevoelig voor kritiek. Al hun problemen zijn weggepoetst door curling ouders en ze kunnen daardoor moeilijk omgaan met minder prettige momenten.

Oke, het is natuurlijk niet allemaal negatief. GenZ’ers vinden mentale gezondheid en zelfzorg belangrijk, zijn open-minded, milieubewust, actief bezig met duurzaamheid, zoeken eigenaarschap over hun eigen carrière, willen een positieve impact maken op de maatschappij en vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk.

Presentatie: Maaike Akkerman
Beeld: Bas Swaving
Geluid: Cas Mooij