Gouden gasmasker voor huisjesmelker.

huisjesmelkerUit ruim 200 klachten heeft ROOD, jong in de SP, de Groningse huisbaas Jan Lubbers gekozen tot Huisjesmelker van het Jaar 2014. De oneervolle titel wordt ieder jaar uitgereikt aan de slechtste huisbaas, corporatie of bemiddelaar van Nederland. Lubbers heeft zijn huurders in gevaar gebracht door een afgekeurde cv-ketel niet te vervangen.
Er waren klachten binnengekomen over Lubbers’ panden aan de Star Numanstraat, de Lodewijkstraat, de Van Speykstraat en de Peizerweg. In één van deze panden hing een cv-ketel die al in 2008 werd afgekeurd. Toen in de zomer van 2013 de koolmonoxidemelder afging, adviseerde de huisbaas de studenten om de batterijen uit de melder te halen. Later bleek dat er koolmonoxide was vrijgekomen.
ROOD-voorzitter Lieke Smits: ‘Dit is een van de schokkendste dingen die we ooit zijn tegengekomen bij deze verkiezing. Huurders in levensgevaar brengen is onacceptabel. We zien dat huisjesmelkers op schandalige wijze profiteren van de woningnood. Door een tekort van zo’n 30.000 kamers hebben ze vrij spel.’ Lubbers ontving als prijs een gouden gasmasker.
Uit meer dan twintig steden heeft ROOD klachten over huisjesmelkers ontvangen. De meest gehoorde klachten gingen over achterstallig onderhoud, te hoge huren en intimidatie.
ROOD pleit voor het terugdringen van het kamertekort door het bouwen van meer woningen voor jongeren. Ook moet er een landelijk vergunningstelsel komen voor grote verhuurders. De vergunning moet afgepakt worden bij verhuurders die de fout in gaan. Vooral intimidatie moet harder worden aangepakt. Smits: ‘Sommige huurders zijn doodsbang voor hun huisbaas.’ Helaas nam Lubbers het gouden gasmasker niet in ontvangst. De prijs is bij zijn huis achtergelaten.