Ga naar de inhoud

Groningse studenten geen brassers

knipStudenten in Groningen geven het minste uit tijdens een avondje uit. Dit blijkt uit het Studenten Uitgaven Onderzoek van Vouchercloud in de twaalf grootste studentensteden. Gemiddeld besteden studenten uit Groningen € 21,75 wanneer ze uit gaan. Aanzienlijk minder dan Eindhovense studenten, die op een avond € 36,50 verbrassen.
Opvallend is dat 20 procent van alle ondervraagde studenten aangeeft nooit uit te gaan. 45 procent gaat slechts één tot twee keer per maand uit. De zaterdag is in de meeste steden nog altijd dé dag om te gaan stappen. Tijdens het uitgaan drinken studenten niet zoveel als men denkt: drie tot vijf glazen alcohol per avond. Bier is de absolute favoriet, gevolgd door een mixdrankje en wijn. In Groningen komen shotjes op de tweede plek. Ook cocktails zijn hier erg populair.

Vakantie: Olé
In het onderzoek werd naast uitgaan ook gekeken naar vakantie-uitgaven. Hieruit blijkt dat Spanje het meest bezochte vakantieland is, maar ook Frankrijk en Italië zijn in trek. Studenten uit Amsterdam en Maastricht gaven het meeste uit aan hun laatste vakantie: € 905,-. In Groningen ligt dit bedrag aanzienlijk lager: € 625,-. Als het om accommodatie gaat, kiezen studenten niet voor het voordelige hostel, maar voor een hotel. Groningse studenten verblijven liever in een vakantiehuisje.

Moeders pappot
Er gaat niets boven moeders kookkunsten. Een meerderheid van de studenten eet vaak thuis om kosten te besparen. Als er zelf wordt gekookt, gaan studenten het liefste naar de Albert Heijn voor hun boodschappen. Hierbij houdt 38 procent van de respondenten de folders en website van de supermarkt in de gaten om te zien of er interessante aanbiedingen zijn.
Ook blijkt dat de Nederlandse student graag uit eten gaat. Bijna 40 procent gaat één tot twee keer per maand uit eten, zelfs als ze op dat moment niet veel te besteden hebben. Om te besparen op een etentje buiten de deur, kiezen studenten voor één gang en één drankje, het goedkoopste gerecht van de kaart of ze geven geen fooi. Een klein percentage zegt ook wel eens op zoek te gaan naar kortingscodes. Amsterdamse studenten zijn het duurste uit: zij geven € 33,95 uit voor een maaltijd buiten de deur. Groningse studenten besteden slechts € 22,80 wanneer zij uit eten gaan.