Hallo, buitenlanders #3

Eind augustus verwelkomde de Hanze zo’n duizend nieuwe buitenlandse studenten. Wat komen ze hier eigenlijk doen en wat vinden ze van Groningen en de Groningers?

simbarashe masukusa-fs
Simbarashe Lloyd Masukusa (19), Zimbabwe
‘Ik ben hier gisteren aangekomen. Het was koud, maar niet te koud. Groningen is een vreselijk mooie stad. Ik ben onder de indruk van het openbaar vervoer hier, zo modern en efficiënt. Ik wist al dat Nederlanders veel fietsen, maar ik ben nog steeds verbaasd over die  enorme parkeerplaats vol fietsen die ik op Schiphol zag.
‘Ik ben nog nooit eerder in het buitenland geweest. Dit is mijn eerste bezoek aan Europa, ik wilde echt iets heel anders dan anders doen. De wereld buiten Zimbabwe ontdekken. Dat heb ik dus meteen maar grondig aangepakt. Nederlandse werktuigbouwkundigen hebben een goede reputatie en de Hanze biedt Engelstalige programma’s. Daarom ben ik hier, dus. Tot dusver heb ik me niet alleen gevoeld. Een neef van me gaat Chemical Engineering studeren aan de RUG, met hem trek ik veel op.
‘Toen ik me aanmeldde, kreeg ik te horen dat het lastig is om in Groningen een kamer te vinden. Daarom ben ik in juni al op jacht gegaan en heb inmiddels een mooie kamer in het centrum.’