Ga naar de inhoud

Hanze-studenten verkopen klooster van Aduard

Aduard is een kloosterdorp zonder klooster. Helemaal uniek is dat niet, maar wel bijzonder genoeg om het dorp ermee op de kaart te zetten. De überenthousiaste docente Commerciële Economie Rosalie Bauman strikte twee studenten om te helpen met reclame voor het Wonder van Aduard.

Thomas Kuivenhoven, hoe kunnen we dit duiden?    
‘Het is mijn eerste nonprofitding en ik weet niet of ik er ooit vanaf kom. En ik was nog nooit in Aduard geweest, kun je nagaan. Op 19 september kun je voor het eerst een wandeling door het dorp maken en via je tablet of smartphone bekijken hoe het voormalige klooster eruit zag.’

Echt iets voor studenten, Seelke Hartsema.
‘Niet meteen, maar ik ben er wel bij, want het wordt wel te gek. Aduard is een leuk dorp en die zaterdag is er sowieso een groot dorpsfeest. En ik wil natuurlijk zien of mijn opzet voor een social-mediaplan goed heeft uitgepakt.’
Thomas: ‘De mensen die zich al jaren inspannen voor de kloosterhistorie zijn op leeftijd, 65-plussers. Maar ze kunnen inmiddels goed uit de voeten met nieuwe media. Ja, daar heb ik een rol in gespeeld. Ik heb zelfs Ies aan de tablet gekregen. Ies de Boer is in mijn ogen dé man van het klooster. Hij heeft het kleine kloostermuseum opgezet en is al jaren de gids. Ik vind het mooi dat zijn idee in leven blijft en een modern jasje krijgt.’

Rosalie Bauman, wat krijgen de studenten voor hun inspanningen?
‘Een schat aan ervaring en een hele leuke herinnering. Nee, geen studiepunten of iets dergelijks. Maar dit pak je ze nooit meer af. Het zijn twee studenten waar de Hanze trots op kan zijn, typische voorbeelden van share your talent, move the world.’

Oké, maar wat is nu het wonder?
Seelke: ‘Dat je je echt in een klooster waant.’
Thomas: ‘Je kunt je een middeleeuwse pelgrim voelen door mee te wandelen van Groningen naar Aduard.’
Rosalie: ‘Dat allemaal en nog veel meer. Dat het verval van het klooster rechtstreeks heeft geleid tot de opbloei van de universiteit van Groningen. Want de wetenschap huisde toentertijd in de Sint Bernardushof te Aduard. Ubbo Emmius, Wessel Gansfort, Rudolf Agricola, you name it. Het klooster van Aduard was zeg maar een middeleeuws kenniscentrum. Ik heb trouwens een heel leuk introfilmpje. Hebben?’