Ga naar de inhoud

Hanze zevende hogeschool

De Hanzehogeschool is gemeten naar het aantal studenten de zevende hogeschool van Nederland. Volgens de begin februari bekend gemaakte officiële telling staan er 26.824 studenten ingeschreven op de Hanze. Dat is flink wat, en ook meer dan de studentenaantallen van de laatste vijf jaar.
Zevende? Is dat een hoge plaats? Wel als je weet dat het ministerie van Onderwijs maar liefst 37 hogescholen erkent. Maar daar zitten dan wel hele kleintjes bij.

Eén op de zestien hbo-studenten zit op de Hanze, dat lijkt weinig

Zoals de Iselinge Hogeschool in Doetinchem, een zelfstandige pabo met 389 studenten, waarvan 65 studenten die er niet eerder stonden ingeschreven. De grootste hogeschool is de Hogeschool van Amsterdam, waar 46.334 studenten onderwijs genieten (8.870 nieuwelingen).
De Hanzehogeschool telt dus meer studenten dan in afgelopen jaren (26.824), maar het aantal nieuw ingeschreven studenten, de zogeheten instroom, daalde van 6.060 vorig studiejaar tot 5655 op september 2015. Deze instroomdaling is flink, 6,7 procent, maar minder flink dan de gemiddelde instroomdaling (8,3 procent).
Het totaal aantal hbo-studenten in Nederland is 442.589, waarvan er 26.824 aan de Hanze staan ingeschreven. Dat betekent dat iets meer dan zes procent van de Nederlandse hbo-studenten op de Hanze zit. Eén op de zestien, dat lijkt dan weer weinig.