Ga naar de inhoud
bedreigde bomen op zernike

Hanzedocenten willen massale bomenkap voorkomen

Milieuvriendelijk naar EnTranCe reizen, dat kan! De gemeente wil er graag een fiets- en een wandelpad voor aanleggen. Maar voor dat gemeenteplan moeten 92 bomen sneuvelen. Dat kan anders, zeggen twee Hanzedocenten.

Zul je altijd zien. Natuurlijk wil iedereen veilig en milieuvriendelijk naar EnTranCe, da’s logisch. EnTranCe is immers een proeftuinencomplex voor nieuwe, vernieuwende en hernieuwbare energie.
Wie in stijl naar EnTranCe wil, neemt de fiets, de benen, de step, de segway, het board of de schaats (als het ooit nog eens gaat winteren). Mooi, ook de gemeente Groningen is meer dan bereid om een handje te helpen en zal een voetpad aanleggen, en een fietspad voor de twee- en meerwielers.

Martin en Ward: voor fiets- en wandelpad hoef je geen enkele boom te kappen

Probleempje. Voor de aanleg van deze groene paden zullen 92 bomen het veld moeten ruimen. 92!, dat is geen bomenkap, dat is je reinste arboricide (bomenmoord). De kapvergunning is er en de ten dode opgeschreven gebladerde vrienden zijn zelfs al voorzien van de rode stip die de houthakkershand toestaat om zijn vernietigende lusten te botvieren.

Maar twee Hanzedocenten, Martin Specken en Ward van der Houwen, komen in het geweer. Het tweetal heeft bezwaar aangetekend bij de gemeente en voorzag de bestuurders meteen maar even van vijftien alternatieve oplossingen voor het verkeersprobleem. Gratis en voor niets. En in al die alternatieven sneuvelen er geen bomen. Niet eentje.
Vandaag lichten Specken en Van der Houwen (verbonden aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen) hun bezwaren mondeling toe op het stadhuis. Morgen weten we hopelijk meer.