Hanzestudenten ontwerpen speeltuinen voor de binnenstad.

Altijd al de Tasmantoren willen gebruiken als rekstok? Een praatje willen maken onder lichtgevende bomen en klauteren op een mini Martini? Als het aan studenten van de opleiding Built Environment ligt, is dat in de toekomst mogelijk bij de Westerhaven. Voor de minor Architecture Design moesten zij in één week een speeltuin ontwerpen voor een locatie in de binnenstad. Hun idee: de ‘Speelhaven’.

Er werden in totaal tien ideeën uitgewerkt tijdens het project. Deze zijn uiteindelijk ook allemaal gepresenteerd aan de gemeente. Een van de groepjes kwam met het idee van een skyline-speeltuin: speeltoestellen in de vorm van de belangrijkste of meest kenmerkende gebouwen van Groningen. De grote houten boot die op de poster staat moet daarnaast verwijzen naar het verleden van de Westerhaven. Silke Wildschut vertelt namens haar projectgroep: ‘We wilden graag een plek creëren waar niet alleen kinderen zich thuis voelen, maar ook andere doelgroepen. En,’ zo voegt Silke toe, ‘wij denken dat bezoekers van de stad bij aankomst in de Westerhaven op deze manier direct een goed beeld krijgen van wat Groningen allemaal te bieden heeft.’

Geen kinderspel
Je denkt misschien dat het toch niet al te moeilijk kan zijn, een speeltuin ontwerpen. Schommeltje hier, wipwapje daar: speeltuin klaar. Maar in één week met zes personen beslissen over een passende speeltuin ergens in de binnenstad bleek nog niet gemakkelijk. Er moest bijvoorbeeld eerst onderzoek gedaan worden naar het speelgedrag van kinderen en de omgeving van de Westerhaven. Bovendien was het belangrijk om een veilige plek te creëren, want iedereen die Westerhaven kent weet: het kan er best wel druk zijn met verkeer. Silke: ‘Halverwege de week bleek iedereen uit het groepje inspiratie op te hebben gedaan uit verschillende speeltuinen uit allerlei landen. Daardoor had iedereen andere plannen.’ En dan?

Touwtrekken
Dan ga je naar goed Oud Hollands gebruik compromissen sluiten en overleggen. Dat is goed gelukt volgens Silke: ‘Uiteindelijk hebben we na enkele aanpassingen toch alle opgedane ideeën kunnen gebruiken.’ Zo hebben ze een plek kunnen ontwerpen waar wat te doen valt voor iedereen, van jong tot oud. Ze ontwierpen speeltoestellen, rustplekken, sfeerverlichting, een game-projector die spellen zoals Twister op de grond kan projecteren en ook ruimte voor wat groen.

Oordeel van de gemeente
Bij de presentatie aan het einde van de week waren er dus ook enkele leden van gemeente aanwezig. Of zij denken dat het plan er ook daadwerkelijk komt is nog maar de vraag: ze gaven aan ‘geïnspireerd’ te zijn door de ideeën van de studenten, maar concrete plannen zijn er niet. Voor de studenten van de minor AD geen reden om minder enthousiast te zijn: ‘Wij vonden het echt een heel leuk en leerzaam project!’ Dus wie weet: over een paar jaar kunnen we misschien wel van een Gasunie-glijbaan of een Forum-wipwap.

Leden van het minorgroepje 7:
David Notenbomer
Margie Ochoa
Puck Edzes
Tori Hijstek
Silke Wildschut
Steven Wijbenga