Ga naar de inhoud

Hbo-student werkt meer dan wo’er

Meer dan driekwart van de hbo’ers (76 procent) heeft betaald werk naast zijn opleiding, beduidend meer dan universitaire studenten van wie slechts 63 procent een centje bijverdient. Dat is één van de uitkomsten van het studentenonderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Maar, zo vermoeden de onderzoekers, wo-studenten steken niet minder graag de handen uit de mouwen dan hbo’ers. Nee, hbo’ers vangen veel vaker geld voor hun stage: bijna een kwart van hen krijgt gewoon betaald. Slechts zes procent van de wo-stagiairs smaakt dat genoegen. De stage is ook de reden dat hbo’ers gemiddeld meer werken (hbo’ers 18 uur per week, wo’ers 11 uur).
Het Nibud-onderzoek, onder 2723 studenten, biedt wel meer interessante wetenswaardigheden, zoals het wonderlijke verschijnsel dat heren méér verdienen dan dames. Maar op de prangendste vraag heeft ook het Nibud geen antwoord. Als 76 procent van de hbo’ers en 63 procent van de wo-studenten een bijbaan heeft, dan heeft de rest (24 procent hbo’ers en 37 procent wo’ers) géén bijbaan: waar leven die studenten dan van?
Een echt raadsel, want de gemiddelde student (die dus wel bijverdient) kan de eindjes al nauwelijks aan elkaar knopen: die geeft iedere maand zestig euro meer uit dan dat-ie binnenkrijgt.