Ga naar de inhoud

Homo in de lift

Of de dametjes een beetje willen happen vanavond. De gestalte naast me dropt deze vraag vrij achteloos bij niemand in het bijzonder, maar omdat ik de enige persoon die naast hem z’n lijf, leden en longen blootstelt aan de urinedampen, voel ik me verplicht om te antwoorden. Ik wil eigenlijk helemaal niet in dit te kleine wc’tje staan, waar pis en uren oud braaksel in de gietijzeren opvangbak heen en weer klotsen. Op de achtergrond klinken de schelle tonen van het YMCA-liedje, waarvan ik na jaren oefenen de bewegingen nog niet meester ben.

Of ik misschien van de herenliefde ben… ik heb zo snel geen antwoord

Het gul urinerende lichaam naast me draagt een felgroene pet en witte Adidas-schoenen met zwarte strepen. Ik besluit m’n zaken in het toilet snel te beëindigen en de weg naar de bar maar weer eens op te zoeken.
Dan niet, jong, klinkt het venijnig terwijl ik mijn handen was. Adidas tuft een dikke klodder in de pisbak. Hij mist de pot en een paar slierterige druppels belanden op zijn parelwitte schoenen. Hij vloekt, ik lach en wens hem een fijne avond. Terwijl ik door de nauwe deuropening naar de bar glijd, roept hij me na. Of ik misschien meer van de herenliefde ben. Het is een vraag waarop ik niet zo snel een adequaat antwoord heb.
Mijn ontmoeting met Adidas krijgt enkele dagen later een vreemd staartje. Ik sta met twee opgeschoten pubers in de lift. Ze praten over een feest waar ze die avond samen heengaan.
Een gay-feest, zegt de één. Het is zonneklaar een grapje.

Ze babbelen vrolijk verder over gedragingen die met homoseksualiteit gepaard gaan

Echt? Dat wist ik niet, zegt de ander, hoorbaar geschrokken.
Ja, pas maar op voor je kontje, goed je hand ervoor houden, hé?
Er staat ook een meisje in de lift. Ze lacht schaapachtig. Misschien ziet ze de humor van de belegen grap niet in? Logischer is dat ze lacht omdat ze zich met drie mannen in een kleine afgesloten ruimte bevindt: lachen is een overlevingsstrategie. Het duo babbelt verder over gedragingen die met homoseksualiteit gepaard gaan. Onderwijl probeert de langste van het stel het meisje te peilen, regelmatig kijkt hij quasi-nonchalant in haar richting. In een tijdsbestek van anderhalve minuut heeft dit koppel exclusieve eikelrechten verworven.
Zijn jullie niet zo van de herenliefde, mannen?
De woorden rollen een stuk venijniger over m’n lippen dan ze in m’n hoofd hebben geklonken. Drie paar ogen kijken me onderzoekend aan. Het blijft akelig stil in de lift.