Ga naar de inhoud

Ik stop

Ik wil stoppen met roken. De keuze an sich is niet zo lastig, het bestaat uit het weglaten van een handeling. Veel minder lastig, zou je zeggen, dan jezelf juist te conditioneren om iets wél te doen. De timing is ook wel perfect, zo’n paar maanden voor oud en nieuw. Als er dan aan mij (verstokt roker) wordt gevraagd of ik in het nieuwe jaar mijn leven ga beteren, kan ik trots antwoorden dat ik al maanden clean ben. Als er dan een paar ogen uit hun kassen rollen van verbazing, zal ik daar erg van genieten.

Ik begon verstandig door m’n hele voorraad sigaretten er in één keer doorheen te paffen

Toch ben ik nu al bevreesd dat het me niet zal lukken. Ik heb het vorige week namelijk geprobeerd, dat stoppen. Op maandag begon ik aan de beproeving, want het weekend leent zich uitermate slecht om niet te roken: ik vertoon een haast Pavloviaanse reactie op alcohol. Zodra er wordt gedronken, wordt er gerookt. Of, om het iets wijsgeriger uit te drukken: ik drink dus ik rook.
De start van mijn beproeving begon vrij verstandig door op zondag de restanten in mijn sigarettenpakje er in één keer doorheen te paffen. Gelegenheid maakt de dief en je moet katten nooit op het spek binden, dus ik zorgde ervoor dat ik geen nieuw pakje kocht. Dit stemde me al snel gunstig, want ik had eens zitten rekenen. Op mijn veertiende sloot ik een pact met de duivel, hij gaf hij me sigaretten in ruil voor geestelijke verlichting en nieuwe vrienden op het schoolplein. Sinds die tijd heb ik altijd gerookt, gemiddeld zo’n anderhalf pakje per week. Grof gerekend 630 pakjes in totaal. Neem een gemiddelde prijs van 6,20 (vroeger waren ze stukken goedkoper) dan kom ik uit op een slordige 4000 euro dat ik zonder morren heb overgedragen aan de tabaksindustrie.

Antihoestmiddelen, keelverkoelers en ammoniak toevoegen, Big Tobacco doet z’n best

En dan de gezondheid. Advocate Bénédicte Ficq voert momenteel een kruistocht tegen diezelfde fabrikanten, omdat het roken nóg ongezonder is dan we al dachten. Op de website sickofsmoking.nl kun je haar strijd volgen, en alle achtergrondinformatie over dit onderwerp vinden.
De tabaksfabrikanten zijn ondertussen bezig met het werven van verse zieltjes, die de plek van oude, zieke rokers mogen overnemen. Replacement smokers worden ze genoemd. Om de jongens en meisjes, die net in de wilde wateren van de puberteit zijn gearriveerd, makkelijker te laten roken doet Big Tobacco behoorlijk zijn best. Ze voegen aan sigaretten een middel toe dat de hoestprikkel onderdrukt, en verkoelende elementen die de keel verzachten. Stoffen die er vijftien jaar geleden nog niet inzaten. Ook gebruikt men ammoniak om de verstuiving van nicotine te versnellen. Sick of Smoking noemt dit vergelijkbaar met het freebasen van cocaïne: na slechts zeven seconden heeft de nicotine het juiste plekje in de hersenen gevonden.
Inmiddels, een week later en het weekend achter de rug kan ik niet zeggen dat ik geslaagd ben. Toch laat ik me hier niet door ontmoedigen en zie ik het als een stapje in de juiste richting. Ik heb toch zeker al enkele dagen niet gerookt. That’s as good as it gets.