Koffie-blogger Sám Lasaroms testte Groningse koffiebars.

Koffieleut en blogger Sám Lasaroms reist door heel Nederland (en zelfs daarbuiten) op zoek naar de beste koffiebars en schrijft daarover op haar website. Een tijdje geleden was onze eigen stad aan de beurt en ging ze langs bij drie Groningse koffiebars. Een stad vol studenten met een chronisch slaaptekort weet vast wel wat goede koffie is, toch? Nou, er valt blijkbaar nog een hoop te winnen.

‘Mocht je zelf ooit een koffiebar willen openen, dan is Groningen the place to be.’ schrijft Lasaroms op haar website. Er zijn natuurlijk genoeg plekken in de stad waar je een bakkie troost kunt scoren, maar als het gaat om het aantal echte specialty koffiebars dan lopen we volgens Sám toch een beetje achter op andere grote steden. Ze ging in Groningen langs bij Black & Bloom, Spaak Koffie en Koers en MASMAS. Zij kregen respectievelijk een 8.1, een 6.9 en een 6.6. Nou hoor ik het collectieve studentenbrein denken: kon minder, dikke voldoendes! Maar toch: Grunn’n, dat moet beter kunn’n.

Grote kans dat wanneer ik een stad bezoek, het een paar maanden later blijkt dat ik een aantal zaakjes mis

Online speuren
Voordat Sám (en haar vriend Roald, ook actief bij koffietje.nl) afreizen naar een stad doen ze grondig onderzoek naar de koffiebars die ze willen bezoeken. Dat doen ze door te googelen, maar ze krijgen ook genoeg tips van volgers over plekken die de moeite waard zijn. Zo kunnen ze een selectie maken van de koffiebars die ze willen testen. Hoewel de koffiebars de laatste jaren over het algemeen als paddenstoelen uit de grond schieten, is Sám niet bang dat ze door de koffiebomen het koffiebos niet meer ziet: ‘Grote kans dat wanneer ik een stad bezoek, het een paar maanden later blijkt dat ik een aantal zaakjes mis. Dat is niet erg, want dan heb ik juist een goede reden terug te gaan.’

(Coffee)lovers
Waar komt die liefde voor koffie eigenlijk vandaan? ‘Mijn relatie met Roald is ontstaan door koffie. We werkten samen en gingen regelmatig samen met andere collega’s naar een koffiebar in de straat (genaamd ‘Coffeelovers’, what’s in a name?), omdat de koffie op ons werk niet lekker was. We kregen steeds meer contact en hij vroeg me uiteindelijk om een kopje koffie te gaan drinken, zónder andere collega’s. Het bezoeken van koffiebars in Nederland en op vakantie werd een belangrijk onderdeel van onze relatie.’

Je betaalt vaak meer voor specialty coffee. En laat studenten nu net niet bekend staan om hun financiële vermogen

Beste kop koffie
Een van de beste koppen koffie heeft ze dan ook in het buitenland gedronken, in Barcelona. Voor de lezers die binnenkort een citytrip naar de stad gepland hebben: dat was in koffiebar Nomad. Lasaroms: ‘Ze hebben drie vestigingen, maar het gaat specifiek om de vestiging in het historisch centrum op de Passatge Sert. Deze koffiebar ligt een beetje verborgen, dus je moet er echt naar op zoek. Eenmaal binnen valt de grote bar in de relatief kleine zaak meteen op. Je kunt hier ook eigenlijk alleen maar aan de bar zitten, zodat je recht tegenover de barista’s zit. En dat maakt de ervaring bijzonder. De barista’s maken namelijk meteen een praatje met iedereen die er zit, vragen naar je voorkeur qua koffie en smaak en vragen na je eerste slok wat je ervan vindt. De koffie is perfect, maar vooral de ingebouwde koffiebar (een ‘modbar’ voor de kenners), de aandacht en het advies maken de ervaring af!’.

Laptops aan de kant
In Groningen was het dus andere koffie. Hoe komt het dan, dat er in een stad vol koffieverslaafde studenten zo weinig koffiebars zijn? Volgens Sám zijn juist die studenten de oorzaak: ‘Je betaalt vaak meer voor specialty coffee. En laat studenten nu net niet bekend staan om hun financiële vermogen. Ten tweede zijn specialty coffee bars vaak iets kleiner en worden, omwille van de gezelligheid, laptops vaak vermeden. Studenten combineren studeren juist vaak met het drinken van koffie. Het ene kan vaak niet zonder het andere.’