Ga naar de inhoud
kamerplanten

Leven in de jungle? Neem gewoon kamerplanten

Yentl is dol op kamerplanten. Ze heeft slechts één kamer, maar ze is hard op weg naar duizend-en-één planten, genoeg voor een privé-jungle.

‘In 2018 kocht ik mijn allereerste plant.’ Yentl Meijer (22) zit in het derde jaar van de Pabo op de Hanze. Ze loopt stage in het basisonderwijs, wat haar goed bevalt. Thuis staat ze voor een heel andere klas… haar plantenkinderen.
Die allereerste plant in 2018 was een Kentiapalm. Het was Yentls kleine, allereerste stap richting een grote jungle op haar kamer. Sinds de Pabo-student op kamers woont, is haar collectie aan groene rakkers rap gegroeid. Op dit moment tikt het aantal groene huisgenoten bijna de vijftig aan.
Een favoriet heeft Yentl niet. Het is één grote, groene familie. ‘De één heeft alleen wel wat meer aandacht nodig dan de ander, ha!’

De avocado doet het goed in de studentenkamer 

Je kunt op verschillende manieren aan planten komen. Zo kreeg Yentl veel planten cadeau. Verder haalde ze haar planten overal vandaan: van bouwmarkten en tuincentrums, bijvoorbeeld, maar ze maakt ook stekjes en ze heeft zelfs planten geërfd.
Ook in de supermarkt slaat Yentl haar slag. Heb je er weleens over nagedacht dat daar veel bijzondere plantjes in de schappen liggen? Gratis voor het grijpen, verstopt in mango’s, avocado’s en ander fruit. Nadat je de vruchten of de groente hebt opgegeten of gebruikt in een gerecht, kun je de pit laten ontkiemen.

Een klein cadeau dat inmiddels is uitgegroeid tot een aardige boom

Yentl is er druk mee. Op dit moment heeft ze vijf kleine avocadoplantjes, maar dat is zeker niet het volledige gezelschap avocado’s. In de andere hoeken van haar kamer staat nog een aantal jongvolwassen exemplaren. De avocado doet het goed in de Nederlandse studentenkamer. Meer dan een jaar geleden ontkiemde Yentl een avocadopit voor haar huisgenoot. Het was een klein cadeau, dat inmiddels is uitgegroeid tot een aardige boom.

Veel mensen voelen de behoefte om te zorgen voor iets dat leeft. ‘Planten zetten je niet alleen aan om goed voor hen te zorgen, maar ook voor jezelf’, vindt Yentl.
Bovendien brengen de planten rust en zuurstof in Yentls kamer. ‘En een heleboel gezelligheid.’