Ga naar de inhoud

Lieve Loes

Eén van mijn vriendinnen is zacht uitgedrukt nogal een big spender. Ze is shopverslaafd en als we samen gaan stappen geeft ze het ene rondje na het andere. Ze geeft ook altijd haar kleding weg aan vriendinnen als ze er zat van is. En dat is ze snel. Geldzorgen heeft ze niet, haar ouders betalen haar studie en ze heeft een bijbaan als verkoopster in een luxe kledingzaak. Maar laatst keek ik toevallig in haar klerenkast, toen we ons zaten op te tutten voor een feestje. En daar zag ik allemaal jasjes en jurkjes hangen met de prijskaartjes en de anti-diefstalbuttons er nog aan. Ik schrok me hartstikke dood, maar ik durfde er niets van te zeggen. Ze kan namelijk enorme woedeaanvallen krijgen als ik iets zeg dat haar niet bevalt. Ik denk dat ze misschien wel kleptomaan is. Wat kan ik doen?

Eva

Lieve Eva,
Jouw vriendin heeft misschien een probleem, maar jij ook! Het verbaast me nogal dat je niets durft te zeggen als je een kast vol gestolen goed bij je vriendin ziet hangen. Angst is een slechte raadgever. Ik vraag me af of de kleding afkomstig is van de kledingzaak waar ze werkt. En waarom ze die anti-diefstalbuttons er niet afhaalt. Ze heeft de kleding open en bloot in haar kast hangen, dus misschien heeft ze er wel een hele plausibele verklaring voor. Wat kun je doen? Volgens mij kun je enkel en alleen je vriendin confronteren met je ontdekking en een woedeaanval riskeren. Volgende keer trek je een kledingstuk uit de kast en vraag je of je het een avondje mag lenen. Of ze dan wel ff de anti-diefstalbutton wil verwijderen. Dan zie je vanzelf welke reactie dat uitlokt. Dat lijkt mij de meest vriendschappelijke daad die je kunt verrichten. Dan blijf jij in ieder geval niet met een naar gevoel rondlopen.