Ga naar de inhoud

Lieve Loes

Lieve LoesBij ons in het dorp veegt altijd iedereen zijn stoep als het sneeuwt. En ook de stoep van je buurman/vrouw. Zeker als die op leeftijd is. Nu kocht ik gisteren, tot ongenoegen van mijn huisgenoten, uit de huishoudpot een sneeuwschuiver. Ik heb de stoep sneeuwvrij gemaakt en een rooster gemaakt voor de rest van de week. Mijn huisgenoten verklaren me voor gek, vinden me een uitslover en willen niet meehelpen. Wat vind jij? En hoe krijg ik ze wel zo ver?
Leo

Beste Leo,

Jongeren die de stoep vegen: hulde! Vroeger hield een fatsoenlijk mens zijn stoepje schoon, maar de tijden zijn veranderd. Toen ik maandagmiddag thuis kwam, was de sneeuw al zo ingelopen dat de sneeuwschuiver, die ik van de vorige bewoonster had geërfd, geen soelaas meer bood. Het was al donker en ik dacht: laat maar. Sneeuw moet je ruimen als het net gevallen is, anders heeft het weinig zin. Dan moet je zout strooien en daar krijgt mijn poedel zere pootjes van. Het straatje vegen bij wijze van burgerplicht heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vier jaar geleden uit de gemeentewet geschrapt. Ze vonden het artikel niet meer van deze tijd.

Ik vind het een heel sympathiek gebaar van je, waarmee je ook nog eens een hoop krediet in de straat verdient. Als een feestje luidruchtig is of uit de hand dreigt te lopen, bellen je buren vast niet zo snel de politie. Hoe krijg je je huisgenoten zo ver? Argumenten of chantage… Maar, ik ben bang Leo, dat jij je eigen straatje zal moeten blijven schoonvegen. Bovendien gaat het zondag dooien. Rooster jezelf voorlopig van het schoonmaakrooster. Als compensatie.