Ga naar de inhoud

Like mij

Het is soms genieten om te zien hoe mensen de schijn proberen op te houden. Op sociale media wil iedereen laten zien hoe leuk hij of zij het wel niet heeft. Allemaal vrienden, allemaal leuke activiteiten, dikke vakanties. Dat kan allemaal gewoon.
Ik doe het zelf ook. Waarom zou ik een foto op Facebook zetten wanneer er een flesje nagellakremover in mijn rugzak is geknapt? Waarom zou ik melden dat m’n tas helemaal verneukt is? Het is veel leuker om een foto te plaatsen van mij op een mooi festival.

Ik snap dat je geen uu-er-elletje plaatst van je favoriete adult movies, maar waarom zwijgen over een boek?

Ook in gesprekken doen we aan ontkennen en verbloemen. Het zwijgen over rare dingen is gebruikelijk. Sommige onderwerpen zijn taboe. We praten niet over krap bij kas zitten, niet over liever vroeg naar bed gaan in plaats van op stap. Niet over… van alles, eigenlijk.
Ik blijf het vreemd vinden. Ik snap dat je geen uu-er-elletje plaatst van je favoriete adult movies, maar wanneer je een leuk boek leest, kun je dat prima vertellen. Dat is namelijk niet saai.

Iedereen is wel een beetje raar en iedereen wil ook graag een beetje cooler zijn dan-ie echt is

Vroeger, moet je haar horen… vroeger, toen ik net begon met studeren, heb ik me wel eens anders voorgedaan dan wie ik was en hoe ik me voelde. Zonde eigenlijk, zo’n maskerade. Nu ga ik op roze Crocs naar de supermarkt. Wat maakt mij het uit dat iemand anders dat stom vindt?
Vind ik nu dat iedereen lekker alles moet vertellen en moet posten op sociale media? Nee. Ik hoef het helemaal niet te weten wanneer iemand buikpijn heeft van de menstruatie. Maar laten we met z’n allen wel lekker realistisch zijn. Iedereen is wel een beetje raar. Iedereen wil graag een beetje cooler zijn dan-ie echt is. En laten we ook vooral even eerlijk zijn. Voor elke foto die je plaatst op Instagram, zijn er minstens veertig foto’s die je niet leuk genoeg vindt. Waarom? Omdat je wilt dat mensen het leuk vinden. Om de daad bij het woord te voegen een heel geheime bekentenis van mijn kant… volgende week.