Skip to content
hmr-vergaderzaal Hanze

Wie stemt er nog voor de medezeggenschap van de Hanze?

Deze week mogen studenten weer stemmen voor de medezeggenschap van de Hanze, maar wat interesseert het ze eigenlijk? En wat zijn de verschillen tussen de partijen? Een gratis pizza slice of een stressbal? Of hebben ze ook inhoudelijke verschillen?

Eenmaal op de Hanze is het meteen duidelijk, er is iets gaande. Er hangen oranje en blauwe vlaggetjes, er staan partytenten, voor de Van Doorenveste staat iemand in een supermanpak, er wordt pizza uitgedeeld en mensen met oranje óf blauwe kleren spreken je aan. Maar veel studenten lijken niet zo geïnteresseerd te zijn, ‘ze lopen met een grote boog om ons heen’, zegt een campagneloper van Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV).

Elk jaar kunnen studenten en docenten hun stem uitbrengen voor de medezeggenschapsraad van de Hanze. Voor studenten bestaat deze raad uit negen plekjes voor studenten die mee willen praten en beslissen ‘over het onderwijs en onderwijs gerelateerde zaken bij de Hanzehogeschool Groningen’, aldus de website van de Hanze. Tot donderdag kunnen studenten via de Hanze-site hun stem uitbrengen op een van de drie partijen die zich verkiesbaar hebben gesteld.

Klinkt belangrijk en nuttig dus, maar veel studenten stemmen niet. In 2021 was de opkomst door corona slechts 6,7% en in 2022 brachten zo’n 13% van de studenten hun stem uit. Dit jaar hoopt men weer op een hogere opkomst en daarvoor zijn Lijst Student Erkend (STERK) en Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV) veel stemmen aan het werven.

‘Dit is de eerste keer dat ik er überhaupt mee in aanraking kom’

Onderweg naar de campus kom je al posters tegen langs de weg, of STERK heeft haar partijnaam op het fietspad gespoten. Voor de Van Doorenveste staan twee grote partytenten, één van HSV, de ander van STERK. Iedere keer als mensen uit of in de bus stappen worden ze aangesproken door één van beiden partijen. Maar men lijkt met een grote boog om ze heen te lopen. Drie meiden bij de bushalte hebben geen idee waar het over gaat. ‘Dit is de eerste keer dat ik er überhaupt mee in aanraking kom, ik weet nog niet of ik ga stemmen.’

Bij het Wiebenga-complex is het allemaal wat rustiger. De campagnelopers hebben niet heel veel aanspraak. Er liggen wat goodies op tafels bij beiden partijen: pennen, een stressbal. Maud Alberts van HSV legt uit dat het inderdaad rustiger is dan gister. Ze doet dit jaar een bestuursjaar bij Vedi, de studievereniging van Voeding en Diëtetiek, en werd benaderd met de vraag of ze zich wilde inzetten voor HSV. ‘De besturenwereld is klein.’ Ook haar concullega’s van STERK die een paar meter verderop staan komen uit de besturenwereld, Koen Zagema deed vorig jaar bestuur bij HMV Actis en is nu voorzitter bij Lijst STERK. Koen staat samen met zijn collega Hester Groeneveld, en zij doet nu bestuur bij haar studievereniging, misschien later nog bij Lijst STERK.

‘Het is belangrijk dat de Hanze weet dat studenten betrokken zijn bij de Hanzebeleid’

Hester (HSV) vertelt dat de partijen eigenlijk hetzelfde doel hebben, de stem van de studenten te behartigen. Maar STERK en HSV hebben beiden een net wat andere aanpak. Het eerste punt van HSV is ‘baas in eigen bachelor’, wat betekent dat studenten meer vrijheid zouden moeten krijgen in het indelen van hun studietijd. Want ontwikkeling van de student vindt ook plaats buiten de collegebanken, bijvoorbeeld in een bestuurs-, of commissiejaar. Het eerste punt van STERK houdt zich bezig met studentenwelzijn. Hester en Koen leggen uit dat de studentenpsycholoog heel fijn is, maar soms is de stap daarnaartoe best groot. Een studieloopbaanbegeleider -of studentcoach zoals in hun verkiezingsprogramma staat- is al veel toegankelijker en zou een prominentere rol moeten spelen in het studentenwelzijn.
HSV en STERK lijken zich vooral in te willen zetten voor de studenten en dat studenten dan gaan stemmen is van groot belang. Maud: ‘Dat is allereerst omdat je stemrecht hebt, dus je moet je stem laten horen. Daarnaast is het belangrijk dat de Hanze weet dat studenten betrokken zijn bij de Hanzebeleid.’

Terug in de hectische omgeving van de campus wordt het steeds bewolkter, er is regen voorspeld en met de neerslag van afgelopen dagen is wat meer beschutting fijn. HSV verplaatst zijn tent dichter naar de Van Doorenveste. Dan zegt de ene campagneloper tegen de ander: ‘Ze [STERK] zijn mensen aan het omkopen met pizza,’ ‘Dat verbaast me niks’, zegt de ander. En inderdaad, bij de bushalte lopen twee campagneleiders met een pizzadoos. Ze knopen een kort gesprekje aan met een jongen die wacht op de bus en vragen dan of hij wil stemmen. De campagneloper legt uit dat je dan gewoon even de QR-code moet scannen, terwijl hij wijst naar de flyer in zijn hand. De jongen doet braaf wat hem gevraagd wordt en komt terecht bij de lijst van STERK. En dan moet hij kiezen. De andere campagneloper zegt: ‘Kenneth loopt rond in een superheldenpak, dus die verdient de effort.’ De jongen kiest voor Kenneth en stapt even later in de bus. Er wordt hem nog een stuk pizza aangeboden, maar die hoeft hij niet.