Ga naar de inhoud

Mevrouw Munting gaat helemaal los

Marloes Borgijink speelt Marloes, Lotte Sakko speelt Lotte, Ellen Hoving speelt Ellen en mevrouw Munting speelt mevrouw Munting. Zo staat het op de aftiteling en zo is het ook. In de komische documentaire Oud Je Dak is iedereen uitermate zichzelf. De film brengt de 24 uur in beeld waarin de 21-jarige studente Ellen en de 82-jarige mevrouw Munting elkaars rol overnemen.
Op Ellen is echt helemaal niets aan te merken: ze doet het op alle vlakken fantastisch, heel naturel, oprecht en openhartig, met als één van de hoogtepunten het moment waarop de eenzaamheid van het bejaardenhuisleven haar naar de strot grijpt.
Maar Ellen kan niet tippen aan mevrouw Munting op wie de toevoeging kwiek niet van toepassing is, omdat dat veel te zwak is uitgedrukt.
Al op het moment waarop ze met haar antieke koffer komt aanwandelen bij de studentenflat, steelt mevrouw Munting de harten van de studenten, de filmers en de kijkers. Maar als ze, nadat ze in gezelschap van Lotte met volle overgave de serieuze kanten van het studentenleven heeft verkend, tijdens de door haar voor de gang gekookte avondmaaltijd aankondigt dat ze straks onder het stappen ‘helemaal los gaat, zo zeg je dat toch?’ twijfelt niemand daaraan. En terecht!
De kom-doc zit ook uiterst vernuftig in elkaar, met mooie en verrassende shots en positiewisselingen. En dat geldt voor meer filmproducties die op 5 februari in première gingen tijdens Hanzewood, het festival waarop Mediastiekstudenten van de Hanzehogeschool de vruchten van een half jaar werken toonden. Zonder mevrouw Munting, die als eregast op de voorste rij zat, was het een geweldige avond geweest, maar daar had bijna niemand het tijdens de borrel achteraf over.