NNT: Misdaad & Straf

Op 28 januari was het een drukte van jewelste in de Stadsschouwburg van Groningen. Het Noord Nederlands Toneel hield een open repetitie voor het toneelstuk Misdaad & Straf.
De meute was nieuwsgierig. Bij binnenkomst stond een ijverige dame een levensgrote trap op het toneel te boenen, jazzy muziek op de achtergrond. Later werd duidelijk dat het hier ging om één van de eerste scènes. Na ongeveer vijf minuten stelde programmeur Henk Kuiper van de Stadschouwburg en de Oosterpoort het publiek voor aan regisseuse Ola Mafaalani. Met hoofdrolspeler Joris Smit introduceerde ze de verschillende rollen in deze tragedie.
Het stuk is gebaseerd ophet gelijknamige boek uit 1866 van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski. Hoofdpersoon Rodion Raskolnikov pleegt een moord om een daad te stellen. De rechtenstudent hoopt op deze wijze de wereld te verlossen van onrecht. Later twijfelt hij of zijn daad daadwerkelijk heeft bijgedragen aan het doel wat hij voor ogen had.
Tijdens de repetitie kwamen een aantal scènes aan bod. De spannendste waren de gebeurtenissen vlak vóór Raskolnikovs moord op de woekeraarster. De spanningsopbouw in deze scène en de dreigende muziek waren in één woord indrukwekkend. Het was niet de moord zelf, maar juist het aanzicht van Raskolnikov die enigszins onzeker de trap op liep naar het appartement van het slachtoffer. Gedurende de scène was de spanning in de zaal praktisch aan te raken. Prettig was dan ook dat de regisseuse ervoor gekozen had om hier de scène op aan te sluiten waarin Raskalnikov worstelt met zijn emoties. De repetitie eindigde met een schitterende scène waarin Raskolnikov wordt geconfronteerd met de geest van zijn slachtoffer.
Misdaad & Straf van het NNT: werkelijk een aanrader!  

Habon Abdulahi

De Zaak Raskalnikov in de Machinefabriek
Op 3 maart gaat Misdaad & Straf van het Noord Nederlandse Toneel in première in de Stadsschouwburg in Groningen, waarna de voorstelling tot en met 8 mei door het land toert.
Op 5 maart houdt de Juridische Faculteitsvereniging in de Machinefabriek het rollenspel De Zaak Raskalnikov. Hierin vertolken drie mensen uit het vak (een rechter, een advocaat en een officier) de rollen die zij ook in het dagelijks leven spelen. Daarna volgt een discussie en een gezamenlijke maaltijd. Vervolgens bezoekt het gezelschap Misdaad & Straf in de Stadsschouwburg. Eén en ander kost slechts 15 euro.