Ga naar de inhoud

Omazuipen

Gisteren las ik een artikel over het stijgende drankgebruik onder ouderen. In 2016 kwamen er 5000 ouderen binnen op de eerste hulp door een ongeval waarbij alcohol in het spel was. Drie jaar eerder waren dat er nog maar 3000. In drie jaar tijd bijna een verdubbeling en de doctoren zeggen dat ongeveer zestig procent van die bejaarde drinkers stomdronken was. Nadat ik de ballen uit mijn broek had gelachen om dit feitje, ben ik even gaan googelen. (Je wilt altijd meer weten, daarvoor ben je student.) Met een mix van schrik en hilariteit verloor ik me volledig in de zoekopdracht. Ik kwam speciaal voor drankgebruik onder ouderen in de wereld geroepen sites tegen en een lading aan statistieken waarvan je broek afzakt.

Voor ons is het ook allemaal prima, wij studenten zijn ook de braafsten niet

Wat is hier loos!? Onze opa’s en oma’s hebben hun hele leven snoeihard gewerkt, als ik ze moet geloven. Om het land op te bouwen, zou Henk Krol zeggen. Bloed, zweet en tranen. En ik gun ze prima een borreltje bij het avondeten. Het lijkt me geen groot maatschappelijk probleem en in mijn hoofd stoei ik al met een comedyserie over zatte ouderen.
Voor ons is het ook allemaal prima, wij studenten zijn ook de braafsten niet. Stiekem lijkt het me best wel leuk om een avond vol te gaan zuipen met een groep bejaarden. Helaas wijzen de feiten toch op minder leuke dingen. Ouderen tussen de 65 en de 75 drinken gemiddeld het meest. In de leeftijdsgroep 55 tot 75 jaar bevinden zich meer overmatige drinkers dan onder achttien- en negentienjarigen.
Al gauw denk ik aan die vage zwerver die met een boombox en een blik Schultenbräu op zijn scootmobiel door de stad toert. Lekker in zijn eigen wereld, geef die man nog een blik. Helaas zijn het ook veel normale, nette ouderen die met een gebroken heup op de eerste hulp liggen. De gewoonte om de medicijnen na het eten weg te spoelen met een glas wijn is bijna net zo gevaarlijk als minderjarig comazuipen. Misschien is het tijd om oma dit jaar toch maar haar vijfde advocaatje te weigeren en opa’s fles port te verstoppen. Een beetje hypocrisie is geoorloofd als het om onze grootouders gaat. Als je daarna maar lief de gourmetschaal afwast.