Pitou en de vier studenten, ontroering in de Eemsdelta

Maria, Tsveta, Sofiya en Marta van het Prins Claus Conservatorium zongen met de Amsterdamse singer-songwriter Pitou tijdens het festival Terug naar het Begin. Ontroering in de Eemsdelta.

Loppersum, 21 mei De Petrus en Pauluskerk stroomt zaterdagochtend vanaf halftien ’s ochtends langzaam vol. ‘Ik zie niet zoveel jongeren’, merkt een bezoeker op. ‘Het is ook nog vroeg’, concludeert haar partner.
De zon schijnt in de Eemsdelta. Uit alle windstreken zijn mensen afgereisd om het festival Terug naar het Begin te bezoeken. Eén van de drie startpunten is de kerk van Loppersum waar de Amsterdamse singer-songwriter Pitou optreedt met vier vocalisten van het Prins Claus Conservatorium.

De stem van Pitou klinkt sprookjesachtig en gaat van heel klein en intiem naar groots een meeslepend

Het festival vindt dit jaar plaats op 20, 21 en 22 mei. Bewapend met een plattegrond, fietsen bezoekers van optreden naar optreden. ‘Laat de kerktorens u de weg wijzen’, luidt het advies van de organisatie.
Terwijl de zon de kerk inschijnt en de wind buiten raast, neemt de muziek van Pitou het publiek mee. Haar stem klinkt sprookjesachtig en gaat van heel klein en intiem naar groots een meeslepend. ‘Dit is de derde keer dat ik op dit festival speel. Steeds stond ik in een andere kerk. Ik heb geen favoriet, maar dit is zeker wel de grootste.’ Met ruim 130 bezoekers zitten de banken van de Petrus en Pauluskerk vol.

‘Achter mij staan vier fantastische zangeressen van het Prins Claus Conservatorium. Die wil ik heel graag even aan jullie voorstellen’, onderbreekt Pitou haar optreden halverwege. Maria Suciu, Tsveta Boneva, Sofiya Astapiuk en Marta Popovici krijgen een daverend applaus.

‘Ik vond Pitous muziek erg leuk, dus ik dacht: waarom niet?’

Via het Prins Claus Conservatorium kregen de studenten te horen dat Pitou op zoek was naar vocalisten voor haar optreden. Het kwartet studenten zond een video in en kreeg even later te horen dat ze gekozen waren. Tsveta had het niet verwacht. ‘Ik ben eigenlijk geen zangeres, maar violist. Ik zing al langer dan dat ik viool speel, maar heb nooit zang gestudeerd. Ik vond Pitous muziek erg leuk, dus ik dacht: waarom niet?’ Vrijdag repeteerden ze voor het eerst met z’n allen. ‘Dat ging eigenlijk verrassend goed’, lacht Tsveta.

‘Ik was een beetje zenuwachtig, omdat ik niet zoveel ervaring heb met a-capella-zingen. Je moet dan echt zeker zijn van de muziek’, vertelt Maria. Maar de vocalisten hadden vooral heel veel zin om op te treden. ‘In Roemenië was ik onderdeel van een a-capella-groep’, zegt Marta. ‘Dat miste ik heel erg sinds ik in Groningen woon. Toen ik deze kans voorbij zag komen, moest ik die aangrijpen.’

Ik had echt even een besefmomentje: wauw, ik sta hier echt, ik doe waarvan ik altijd heb gedroomd

De korte voorbereiding en lichte zenuwen zijn voor de toeschouwers niet te horen. Ze luisteren aandachtig, sommigen met de ogen dicht, vingers bewegen mee op de muziek, een enkeling laat een traan. Na elk nummer volgt een uitbundig applaus. ‘Het publiek was heel erg fijn. Ik keek soms rond en zag dat iedereen echt meegenomen werd door de muziek’, zegt Marta.
Wanneer het publiek na het optreden opstaat voor een staande ovatie, verschijnt er een grote glimlach op Maria’s gezicht. ‘Ik had echt even een besefmomentje: wauw, ik sta hier echt. Ik heb nooit echt de kans gehad om bij zulke projecten betrokken te zijn. Ik besefte ineens waar ik was en dat ik doe waar ik altijd van gedroomd heb.’

Ze hebben grote dromen: een eigen band beginnen, filmmuziek maken of een groot zangeres worden

Voor de toekomst hebben de vier vocalisten grote dromen: een eigen band beginnen, filmmuziek maken of een groot zangeres worden. Hoe divers ook, ze hebben één ding gemeen. Ze willen hun eigen muziek maken, uitbrengen en performen. Optredens als die van vandaag helpen daarbij. Maria: ‘Ik probeer zoveel mogelijk genres uit en wil ervaring opdoen in koren en als achtergrondzangers. Van al die ervaringen leer ik, zo bouw ik op naar mijn eigen werk.’
In totaal traden de vier vocalisten afgelopen weekend vier keer op met Pitou. Tijd om naar andere optredens te gaan hadden ze niet. Sofiya: ‘Het is het einde van het jaar, dus we zijn erg druk met school.’

Foto: Nathalie Denie (vlnr Marta, Sofiya, Maria en Tsveta)