Rechtendocent draaft door: 246 km

Albert Heikens, docent op het Instituut voor Rechtenstudies, is één van de 380 deelnemers aan de jaarlijkse Spartathlon, een loopwedstrijd van Athene naar Sparta over een afstand van 246 kilometer. Op 28 september om zeven uur ’s ochtends gingen 380 atleten van start in een miezerig Athene. Bij Checkpoint 11 kwam Albert in gezelschap van landgenoot Dick Abee door in een tijd van 3 uur en 22 minuten.

Drie weken geleden liep Albert Heikens nog de 100 kilometer van Winschoten (tijd: 9 uur 55 minuten)

De lopers moeten voor zaterdagavond zeven uur binnen zijn. De race wordt sinds 1983 georganiseerd ter herinnering aan de boodschapper Phidippides die in 490 voor Christus te voet de afstand van Athene naar Sparta zou hebben afgelegd om de hulp in te roepen van de Spartanen in de strijd tegen de Perzen. Naar verluidt deed hij dat in 36 uur, precies de tijd die de lopers nu krijgen om de tocht te volbrengen.
De 58-jarige Albert mag zich gelukkig prijzen dat hij van start mocht gaan in deze prestigieuze loop voor ultralopers. Eerder dit jaar stond hij nog 52-ste op de wachtlijst. Maar hij voldeed aan de voorwaarden. Hij liep honderd kilometer binnen de tien uur in Steenwijk (in 9 uur en 26 minuten) én minimaal 180 kilometer in 24 uur (in Deventer).
Albert hangt z’n prestaties niet aan de grote klok, hij laat liever z’n benen spreken. Drie weken geleden werd hij nog tweede op het Nederlands Kampioenschap in de categorie 55-plus, dat werd bestreden tijdens de RUN Winschoten waar hij de honderd kilometer aflegde in 9 uur en 55 minuten. Een gemiddeld tempo van tien kilometer per uur honderd kilometer is geen probleem voor de Eeldenaar. Maar een afstand van 246 kilometer is ‘different cook’.
spartathlon1
Dringen bij de start. Albert Heikens is niet de enige die klaar is voor de Spartathlon 2018.