Ga naar de inhoud

Round-up

Het vierde blok is praktisch afgelopen. Hier en daar maken mensen nog hertentamens. Het is de periode waarin Netflix-verslaafden zich ontpoppen tot UB-bewoners. Ik moet ook nog even aan de bak. Er staat as we speak nog één her in de planning. Komt dat goed? Tuurlijk, want bij de eerste poging haalde ik een 5 en ik gooi alles in de strijd voor die 7.
Burgerlijk recht III. Eigenlijk best een leuk vak. Boze mensen die anderen voor de rechter slepen omdat ze schade hebben geleden. Soms is het ingewikkeld. Zo kun je aansprakelijk worden gesteld voor iets wat je niet hebt gedaan. Goed voorbeeldje was Koeman versus SijmAgro. Deze bedrijven waren buren.

Wat Koeman betreft moest SijmAgro maar bij De Wit aankloppen

Buren, je hoort de Rijdende Rechter in de verte alweer aan komen sjezen. Koeman teelde bloemen en SijmAgro penen. Koeman had De Wit ingehuurd om Roundup, een heftig bestrijdingsmiddel, te spuiten over de bloemvelden. De penen van SijmAgro werden aangetast en daardoor leed het bedrijf schade. SijmAgro stelde Koeman hiervoor aansprakelijk. Koeman was het daar niet mee eens. Hij had dat Roundup-gif niet gespoten en hij was in zijn ogen dus niet verantwoordelijk voor de gevolgen. Wat hem betreft moest SijmAgro bij De Wit aankloppen.
Zoals je wel vaker meemaakt bij eens zo goede buren, procedeerden ze door tot en met de Hoge Raad. Koeman, zo oordeelde het hoogste rechtscollege van Nederland, was nauw betrokken bij de werkzaamheden van De Wit. Dat leidde ertoe dat de buitenwereld ze als een eenheid mag beschouwen. Dat was één.

Bestuursrecht III, naja, dat was gewoon leuk, dankzij die topper voor de klas

Twee: De Wit verrichtte werkzaamheden die vallen onder de bedrijfsactiviteiten van Koeman. Genoeg reden voor de Hoge Raadsheren om SijmAgro gelijk te geven. Koeman moest de portemonnee trekken. Pas dus op als je iemand inhuurt om werkzaamheden voor je verrichten.
Wat leren we hier van? Nou, een round-up is ook kort overzicht van belangrijke gebeurtenissen.
Niet alles ging dit jaar altijd even goed, maar leerzaam was het wel. Strafrecht leerde mij wanneer iemand eigenlijk een verdachte is. Bij Bedrijfsrecht ben ik stuk wijzer geworden over wanneer er sprake is van het merkrecht. Bestuursrecht III, naja, dat was gewoon leuk. Dat had niet zozeer iets met het vak te maken maar met de topper van wie ik les had. Even een oproepje aan de dames en heren van de faculteit Rechtsgeleerdheid: bij dezen nomineer ik Karin Hofman voor Docent van het Jaar. Met stip de beste docent van wie ik ooit les heb gehad. Sorry aan de mensen van HBO-Rechten, jullie waren ook leuk.

Foto: Ronnie Macdonald (Chelmsford and Largs, UK)