Ga naar de inhoud

Selfie 2019

Kerstliedjes, kerstbomen, kerstcadeaus… kerst, kerst, kerst! O ja, we moeten nog op zoek naar een scharrel voor de koude wintermaanden. Voor de één een gemakkelijke taak, een kwestie van een avondje stappen. Het begint me zwoele blikken, dansmoves en enig flirterige opmerkingen. Het eindigt met het grijpen van de prooi die wordt meegetrokken naar het hol. De ander moet er wat meer werk in steken en wat nattevingerwerk leveren gedurende het swipen op Tinder.
Het is niet altijd gemakkelijk. Toen ik op de middelbare school zat ging dat contact leggen heel anders. Nu hebben we geen krabbels, respect of cam meer om stiekem te kunnen zeggen dat je Henry uit de tweede best wel sexy vindt. We kunnen lekker op een onbeperkte hoeveelheid data bellen op 4G, haperige videogesprekken met de héle groep in Snapchat voeren en foto’s posten om aandacht te vragen van de prooi in kwestie. ZO.VEEL.MOGELIJK.FOTO’S. Iedere dag, ieder moment van de dag, op alle mogelijke kanalen.

200 pogingen per foto en meer dan twintig foto’s op een pagina, het is een heel beroep geworden

Best wel gek hoe we onszelf profileren. Het is al langer bekend dat Instagram en Linked-in dienen als je persoonlijke, online visitekaartjes, voor je niet-zakelijke contacten en je zeker niet-zakelijke intenties. Inmiddels kun je zelfs de link naar je Insta-profiel onderaan je Tinderpagina knallen zodat je meteen wordt gevleeskeurd.
Natuurlijk moet die eigen pagina wel in je voordeel werken. Daarom is het van belang dat je jezelf wel van je állerbeste kant laat zien en hoe kan dat nou beter dan door een selfiealbum? Maar liefst 200 pogingen per foto en meer dan twintig foto’s op een pagina. Het is een heel beroep geworden. Waar men de tijd vandaan haalt, is voor mij een grote vraag. Hieraan moeten de nodige selfietutorials op Youtube vooraf zijn gegaan… Laten we niet hypocriet zijn, zelf geef ik natuurlijk ook graag een goede sfeerimpressie aan de hand van een leuk stukje content, ja zeker. Toch vind ik het een enorme afknapper als je me bombardeert met foto’s van jezelf, hoe mooi je ook bent.

Vraagje: wil je in 2019 alsjeblieft je frontcamera eens wat vaker een double tapp geven?

De selfie is naar mijn idee sowieso al een beetje passé en de selfie als profielfoto is al inmiddels al helemaal een no-go. Foto’s van jezelf naar vrienden sturen om een bepaalde situatie of status aan te geven daargelaten. Zie: dronken, onder zware tentamenstress, net gevallen met de fiets en een je tand door je lip… allemaal gaaf. Alhoewel ik van Snapchat inmiddels al wel een beetje boos word, maar toch stiekem de foto’s en rapportages van de nacht op donderdagmorgen met mijn clubgenoten in de hoofdrol terug wil zien…
Om die reden wil ik je graag vragen: wil je in 2019 alsjeblieft je frontcamera eens wat vaker een double tapp geven? O, laat dan vooral die spiegelfoto inclusief flits ook effe achterwege. #goeierijm. Stuur me een bewogen foto van je schoen op een stoeprand tijdens je wandeling langs de kinderboerderij op Whatsapp en je hebt mijn dag gemaakt. En als je nou echt je best doet, misschien dat ik dan nog eens in je DM slide.