Skeer: Mijn versleten schoenen dat is niet skeer, eerder lui

Geld is een dingetje. In Skeer! praten studenten over hun portemonnee. Bedrijfskundestudent Jordy (23) kent zijn prioriteiten.

Waaraan geef je het meeste geld uit?

‘Mijn sociale leven. Ik ga vaak op stap, bier drinken met mijn vrienden of een ander uitstapje met de vriendengroep. Dan vliegt het geld snel je zak uit. Daarnaast woon ik op kamers in een huis dat ik deel met drie anderen. Maar we hebben geluk, want de huur is niet heel erg hoog.’

Wat is de origineelste manier waarop je geld in het laatje kreeg?

‘Weddenschappen met  vrienden. Vooral als we een beetje beschonken waren. Domme, onnodige dingen als: als je nú gaat slootje springen, krijg je twintig euro. Ik heb er uiteraard niet veel mee verdiend.’

Houd je je kosten een beetje bij?

‘Niet per se. Ik doe geen ontzettend gekke uitgaven. Geen materialistische dingen, bijvoorbeeld. Mij zul je niet zo snel dure kleding of schoenen zien kopen. Daarnaast werk ik. Ongeveer dertig uur per week, ja, gewoon naast mijn studie. Ik kan me mijn levensstijl tot nu toe prima veroorloven.’

Wat is op dit moment je grootste geldstruggle?

‘Voor mij is dit eigenlijk meer een algemene geldstruggle, maar ik heb best veel moeite met tikkies. Ik betaal vaak het avondeten of de biertjes als ik met vrienden een avondje bij mij thuis zit. Dan vraag ik achteraf geen geld van ze. Andersom doen sommige vrienden dat wel en ik vind het toch lastig om dat aan te kaarten.’

Wat is de skeerste actie die je ooit ondernam?

‘Poeh. Dat zou ik nu niet goed kunnen bedenken. Misschien te lang rondlopen met schoenen die vrijwel volledig versleten waren? Alhoewel, of dat nou echt skeer is… ik zou het eerder lui noemen.’

Heb je een ultieme bespaartip?

‘Stel prioriteiten. Zoals ik aangaf, ga ik graag uit, daar staat tegenover dat ik niet vaak kleding koop. Je kunt niet altijd alles hebben. Kies wat je het liefst hebt en wat op dat moment het belangrijkst voor je is. Je moet natuurlijk niet gaan stappen als je daardoor geen geld meer hebt om avondeten te kopen.

Maandelijkse uitgaven
Huur:                                 310 euro
Internet:                               6 euro
Boodschappen:               200 euro
Kleding en vrije tijd:        300 euro
Abonnementen:                  4 euro
Telefoon:                           25 euro
Zorgverzekering:             100 euro

Totaal uitgaven:              € 945

Maandelijkse inkomsten
Lening/stufi:                      400 euro
Loon:                                 1000 euro
Zorgverzekering:              110 euro

Totaal inkomsten:           € 1510

Foto (fragment): Ibrahim Boran 

Opgelet! Het gesprek met Jordy vond plaats in het studiejaar 2022-’23. Dat betekent dat zijn (financiële) omstandigheden hoogstwaarschijnlijk zijn gewijzigd.