Ga naar de inhoud
stappen uitgaan kroegtijgeren

Stappen, uitgaan, kroegtijgeren, hoe ging dat ook alweer?

Stappen, uitgaan, kroegtijgeren. Morgen kunnen we dat allemaal oefenen tijdens De Nacht Staat Op. Barman Wilroy Lensink vertelt vooraf al even hoe je dat ook alweer doet… een nachtje doorhalen.

De tijd van dansen in je kamer, naar links of rechts swipen en huisfeestjes is voorbij. Student en stadjer kunnen morgen weer gezamenlijk Het gras van het Noorderplantsoen door de kroeg schreeuwen en drankjes aan een potentiële nieuwe relatie aanbieden. Maar lekker stappen, kunnen we dat nog wel?

Tijdens de actie ‘De Nacht Staat Op’ gaan de kroegdeuren van het slot

De afgelopen twee jaar zijn de nachtkroegen in totaal drie maanden open geweest. De laatste keer dat je schouder aan schouder in de Negende kon staan was begin november 2021. Maar morgen, tijdens de protestactie De Nacht Staat Op, gaan de deuren van veel vaderlandse kroegen weer van het slot. Ook een paar Groningse kroegen, zoals Wolters Wolthers, zullen de feestende studenten en stadjers op 12 februari verwelkomen.

Bijzonder: veel jongeren hebben het Groningse nachtleven nog nooit meegemaakt

Ook ’t Gat in de Poelestraat is als vanouds open. Barman Wilroy Lensink (26), oud-student Bedrijfskunde aan de Hanze is erbij.
‘De mensen die het nachtleven kennen, missen het enorm. Het bijzondere van deze tijd is dat veel jongeren het echte Groningse nachtleven niet eens kennen.’

Studenten die twee jaar geleden hier in het Noorden neer zijn gestreken, hebben nog niet kunnen proeven van alles wat het nachtleven te bieden heeft. De nachtkroegen zijn hier en daar een paar weken open geweest, maar altijd met beperkingen als vroegere sluitingstijden en vooraf reserveren. Het traditionele dansen tot de zon opkomt is voor hen een onbekend fenomeen.

Tactisch drinken, niet in een hoekje staan, dansen en hét geheim: shotjes vermijden

Dansen is volgens Wilroy trouwens precies wat je moet doen als je de nacht wilt doorkomen.
‘Je moet niet in een hoekje gaan staan en alleen maar drinken.’
Als je beweegt en blijft dansen, haal je minder drank, drink je minder snel, en houd je het langer vol. En, zoals Wilroy zegt: ‘Af en toe wat fris tussendoor is natuurlijk geen ramp.’

Je moet dus tactisch kunnen drinken.
‘Het geheim is shotjes ontwijken en het bij één soort drankje houden.’
Mochten je vrienden je naar de bar roepen om wat zout op te likken en een schijfje citroen in je mond te stoppen, laat de bijbehorende tequila dan achterwege. Nog een pluspunt: zonder dat shotje kom je ook beter voor de dag bij jouw droomprins of droomprinses.

Hoe later we dicht mogen gaan, hoe beter

Morgen is waarschijnlijk niet de enige keer dat je de komende tijd een dansje kunt wagen in de kroeg. Het kabinet is namelijk van plan om meerdere coronamaatregelen los te laten. Ook de horeca zou binnenkort langer open mogen blijven, maar tot hoe laat weten we nog niet. Gelukkig hebben mensen volgens Wilroy de afgelopen jaren geleerd vroeg te pieken.
‘Maar hoe later we dicht mogen gaan, hoe beter.’

Neem morgenavond voor de zekerheid maar een mondkapje mee

Of en hoe de gemeente en de politie de maatregelen tijdens De Nacht Staat Op zullen handhaven is nog onbekend. Afgelopen week riepen de politievakbonden agenten op om op 12 februari niet op te treden, als onderdeel van de acties voor een betere politie-cao. Of Groningse boa’s en agenten de actievoerende kroegen morgen zullen ontzien, is echter nog steeds de vraag.
‘Om binnen te komen heb je sowieso een coronatoegangsbewijs nodig’, zegt Wilroy. ‘Maar neem voor de zekerheid ook maar een mondkapje mee.’

Bij een nachtje uit hoort de onvermijdelijk de dag erna. Ook hiervoor heeft Wilroy wijze raad.
Heb je per ongeluk toch alles van de drankenkaart tot je genomen? Een zware kater kun je voorkomen door genoeg water te drinken voordat je gaat slapen. Een kater is namelijk een tekort aan vocht. Volgens Wilroy kun je de morning-after het best beginnen met een licht ontbijt om de misselijkheid voor te zijn. Maar ook dáárvoor is zijn gouden tip doeltreffender: ‘Vermijd de shotjes.’

Foto (fragment): Louis Hansel