Ga naar de inhoud

Tentamens vanuit huis maken: binnenkort op de Hanze?

Voor je tentamen door weer en wind naar Zernike fietsen? In de toekomst hoeft het misschien niet meer, want de Hanze is aan het experimenteren met tentamens die vanuit huis te maken zijn.

Tijdens de laatste tentamenperiode in januari hebben tien studenten Engineering een toets op afstand gemaakt. Volgens de Hanzehogeschool zijn de resultaten goed bevallen, en wordt er verder geëxperimenteerd. Dat klinkt machtig interessant, dus hoe werkt dit online tentamens maken precies?

Surveillant
Voordat je de toets gaat maken, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Allereerst moet het tentamen nog altijd op een afgesproken tijd gemaakt worden. Ook moet je in een afgesloten ruimte zitten, een webcam én microfoon op je laptop/pc hebben en een app op je smartphone installeren. Dit laatste zodat je beter in de gaten kan worden gehouden door Big Brother ProctorExam, de surveillance software die de Hanze gebruikt.

Als er iets verdachts wordt gezien, wordt dat aan de examencommissie gemeld die de beelden nog een keer gaat checken

Die surveillance is overigens niet mis, want tijdens het tentamen worden er opnames gemaakt via je webcam, microfoon én smartphone. Ook wordt in de gaten gehouden welke websites de student bezoekt en welke programma’s hij/zij opent. Oef. Dan klinkt een spiekbriefje meenemen naar de tentamenhal toch wat makkelijker.

Deze opnames worden trouwens niet live meegekeken, maar pas na afloop van het tentamen. Als er iets verdachts wordt gezien, wordt dat aan de examencommissie gemeld die de beelden nog een keer gaat checken.

Topsport en deeltijd
Of het maken van tentamens op afstand de nieuwe standaard wordt, valt nog te bezien. De nieuwe vorm van toetsing is volgens Evanya Breuer, woordvoerder van de Hanze, erg arbeidsintensief. ‘Voorlopig is het alleen bruikbaar in bijzondere situaties. Deze bijzondere situaties zijn momenteel met name tentamens voor topsportstudenten die voor hun sport continue in het buitenland zijn. Doordat ze online hun tentamens kunnen maken, hoeven ze geen achterstand op te lopen.’ Ook wordt eraan gedacht om de online toetsen te laten maken door deeltijdstudenten die niet in de buurt van Groningen wonen.