Ga naar de inhoud

Test: Wie bezorgt beste sushi in Groningen?

Wat doe je als je net je stufi binnen hebt en lekker decadent wilt uitpakken? Dan bestel je sushi, het meest veelzijdige stukje rijst. Jahaaa, wij weten ook wel dat het niet alleen om de rijst gaat. Daarom gaan we op zoek naar de beste thuisbezorgsushitoko. ‘Zijn er nog stokjes?’

Sushi-Test-2019-Hanzemag-Bolderdijk-28 (600x401)

Bij het uitzoeken van toffe toko’s kijken we naar het gemak waarmee je de Japanse delicatesse in huis kunt halen. Via een bezorgsite pakken we daarom de bovenste vier restaurants die de beste beoordeling genieten: I love Sushi, Mr. Sushi & Miss Wok, Okami en Sumo Take Away & Delivery.
Voor degene die nu in woede uitbarst omdat zijn favoriete sushi-restaurant er niet tussen staat, heb ik deze disclaimer: we hebben nu eenmaal één maag en de prijzen zijn ook niet mals, dus next time gadget, next time. Je hebt het met deze vier te doen.

‘De omelet en de surimi heb ik weleens frisser gezien.’

Mijn bijzonder subjectieve team van professioneel amateuristische fijnproevers bestaat uit HanzeMag redacteuren Freek, Thom en Myrna. Daarnaast zijn typografisch wonderkind Kevin en DATmag-redactieleden Floor en Eric aangeschoven, samen met mystery guest Jennifer. Fotograaf en partner in crime Jasper Bolderdijk en ik kijken hoe deze test zich langzaam ontpopt tot een vissige bedoening, fishy business.
De categorieën die we hanteren zijn simpel en to the point. Wat is het belangrijkste in sushi? De overall smaak natuurlijk. Die komt voort uit de ingrediënten en de structuur en smaak van de rijst. Om het echt lekker te houden wil je dat het er allemaal ook een beetje mooi uitziet. Let’s test!
Bolderdijk en ik delen de beoordelingsformulieren uit waarop alleen maar de criteria staan en het nummer dat we aan de restaurants hebben toebedeeld. De jury weet niet welk nummer bij welke sushi-toko hoort. Zo blijft alles zo onbevooroordeeld mogelijk.

Sushi-Test-2019-Hanzemag-Bolderdijk-1 (801x1200)

Toko I
Bolderdijk neemt foto’s en ik serveer uit.
‘Zo, wat een vislucht!’
Tja, het is nu eenmaal vis met rijst, kinders. De jury stort zich op de schaal met Oost-Aziatische lekkernijen. Ik heb van iedere restaurant de populairste box aangeschaft. Een duur grapje, maar dan heb je wat. In dit geval maki (opgerold zeewier met rijst, groenten en/of vis) en ei of surimi (een visproduct) op een bolletje rijst.
‘Deze rijst is wel lekker. Een beetje zoetig’, zegt Thom.
‘Voor de rest is het een weinig fantasierijke box’, knikt Jennifer.
‘De omelet en de surimi heb ik weleens frisser gezien.’
Kevin mengt zich met een volle mond in het gesprek.
‘Je moet de stukjes gember gebruiken om je smaakpupillen te  resetten.’
Na wat gesmak en gesmul komen de cijfers op tafel.
Gemiddeld: 6,2.

Sushi-Test-2019-Hanzemag-Bolderdijk-8 (801x1200)

Toko II
Terwijl de juryleden zich tegoed doen aan de laatste restjes van de schaal, is Bolderdijk al klaar met het vastleggen van toko nummer twee.
‘Man, ik ben blij dat ik niet mee test. Die visgeur komt me nu al m’n strot uit’, zegt de fotograaf en duikt met zijn lens nog dichter op de culinaire snacks. Ik trek de schaal onder zijn fototoestel weg en presenteer de exquise genoegens uit het land van de Rijzende Zon aan de juryleden.
‘Die rolletjes zien er wel wat klein uit’, zegt Eric en neemt een hap.
‘Zijn er nog extra stokjes?’, vraagt Kevin.
Myrna schudt tevreden haar hoofd.
‘Lekker.’
Het valt de juryleden op dat de sojasaus niet in tjille bakjes worden bijgeleverd, maar in zakjes. ‘Slecht dit! De wasabi is ook veel te zout.’
Wat ze wel lekker vinden?
‘De California Rolls zijn lekker’, zegt Jennifer over de rijstrolletjes met groenten, vlees en iets anders. ‘Ze hebben een vleugje mayo of iets dergelijks.’
Eric lacht: ‘Het smaakt naar frituur. Altijd goed.’
Gemiddeld cijfer: 7.

Sushi-Test-2019-Hanzemag-Bolderdijk-15 (801x1200)

Toko III
‘Deze gember is roze!’ Floor is enthousiast, ze gokt dat de nieuw geserveerde schaal van restaurant Imono komt. Little does she know, deze zaak is vandaag niet open. Ik laat haar in haar waan.
Yummi, yummi, come in my tummy’, grinnikt Thom. Hij en Freek hebben zich afgezonderd aan een apart tafeltje en keuren de Japanse cuisine op hun eigen wijze.
‘M’n hand stinkt een beetje’, zegt Freek met een serieus gezicht. ‘Hoe ga ik dit thuis uitleggen?’
Buiten de grappen om is de eensgezindheid over deze batch groot: het eten ziet er verser uit dan de rest, de presentatie is heel mooi, de rijst is kleverig en lekker, en de wasabi en sojasaus zijn in prettige bakjes geleverd. Ik vind ’t knap.
Gemiddeld cijfer 8,5.

Sushi-Test-2019-Hanzemag-Bolderdijk-19 (801x1200)

Toko IV
We zijn alweer aangekomen bij de laatste schaal met sushi. Bolderdijk schiet de foto’s met ingehouden adem en ik serveer weer uit.
‘Deze is het lekkerst wat mij betreft’, roept Floor.
‘Wat een domme decoratie!’
Myrna is verontwaardigd en Eric is het helemaal met haar eens.
‘Het lijkt wel op die stripjes waarmee je een vuilniszak kunt dichtmaken, maar dan groen. Lelijk!’ Jennifer zoomt in op de ingrediënten.
‘Dit is wel de verste vis, volgens mij. Wel jammer dat er zoveel komkommermaki is.’
Gemiddeld cijfer: 8,3.

Sushi-Test-2019-Hanzemag-Bolderdijk-7 (600x401)

Conclusie
Hoewel de cijfers voor zich spreken, vraag ik mijn juryleden om toch even de hand op te steken als ze een winnaar hebben. Iedereen is het erover eens dat toko’s nummer I en II de kroon niet verdienen. Wanneer ik Toko III roep, schieten er eerst drie handen de lucht in. Na wat geroezemoes gaat ook Thom’s hand omhoog. Het is duidelijk wie de winnaar is.
Hoewel deze Japanse lekkernijen duidelijk verzadigen en iedereen er zo zijn mening over heeft, blijkt al snel dat de jury de prijs-productverhouding niet al te best vindt. Op de vraag of ze nogmaals zo decadent zullen uitpakken is het antwoord: ‘Voor deze prijs gaan we liever uit eten.’

En dan nu het moment suprême. De restaurants in volgorde van beoordeling: Okami (toko I), Sumo Take Away & Delivery (toko II), Mr. Sushi & Miss Wok (toko III), I Love Sushi (toko IV). And the winner is: Mr. Sushi & Miss Wok.

Prijzen
Okami: € 25,-
Mr. Sushi & Miss Wok: € 26,59
Sumo Take Away & Delivery: € 32,50
I Love Sushi: € 27,50

Foto’s: Jasper Bolderdijk