Ga naar de inhoud

Testers voor aardbevingsapp gezocht

Seismometer-300x336Veel smartphones hebben tegenwoordig een trillingen- of bewegingssensor. Het idee is om deze sensor (die redelijk gevoelig is) te gebruiken als registratie bij een beving. We willen dit doen om, onafhankelijk van het KNMI, inzicht te krijgen in de verspreiding van een beving. De individuele data wordt geanonimiseerd. Op een website kunnen wel de collectieve data worden bekeken. De webportaal/bevingskaart van de Vereniging Groninger Bodem Beweging kan dan eventueel de kaart-data van de bevingen opnemen in de kaartlagen.
Vooralsnog is het niet zeker of lichte bevingen zoals die in Groningen plaatsvinden met voldoende nauwkeurigheid kunnen worden geregistreerd met behulp van mobiele telefoons. Na een paar bevingen zal hier meer duidelijkheid over komen. Daarvoor is het nodig dat de app op zoveel mogelijk telefoons is geïnstalleerd.  
De app is niet bedoeld als een waarschuwings- maar als registratiesysteem om de daadwerkelijke effecten van een aardbeving achteraf vast te kunnen stellen.
Om de app te testen hebben, zoek ik 10-15 personen met een smartphone. Vooralsnog zal het alleen om een Android-smartphone gaan. De app zelf is simpel, maar misschien dat er in de beginfase wat terugkoppeling en interactie nodig is.

Woon jij in het aardbevingsgebied en wil je de app testen? Meem contact op met Koos de Vries: opboerdam@gmail.com