Volatile: Ik wil mijn stempel drukken op hardcore

Al twaalf jaar produceert Marco Couwenberg hardcore, maar pas sinds kort heeft hij zijn stijl echt gevonden. De Academie voor Popcultuur biedt hem de kans om fulltime met zijn grote passie bezig te zijn. ‘De vibe op de dansvloer is onbeschrijfelijk. Ik vind echt dat iedereen dat in zijn leven een keer moet hebben meegemaakt.’

In een leeg klaslokaal op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden zit Marco. De plek waar hij in 2017 speciaal naar toe is gekomen om zich te ontwikkelen tot de artiest die hij wil zijn: hardcore producer. Zijn T-shirt leest in grote letters ‘Volatile’. Niet te missen. Precies zoals hij ook in de hardcore wereld wil zijn. ‘Ik ben altijd heel onderscheidend geweest,’vertelt hij lachend. ‘Ik dacht altijd: Leuk dat jullie dit allemaal tof vinden, maar deze stijl is veel meer mijn ding. In 2008 begon ik zelf muziek te produceren. Een vriend van me had dvd’s van hardcore feesten en liet die aan me zien. De mensen, de energie die ze uitstraalden, dat vond ik zo vet. Ik dacht: ‘Dit wil ik ook doen’.’

Het allereerste feestje ooit waar Marco zelf mocht draaien

‘Ik moest er eerst niks van weten’
‘Ik ben echt totaal niet met deze muziek opgegroeid. Mijn ouders waren fan van classic rock, zoals U2 en Bon Jovi. Op de middelbare school kwam ik met hardcore in aanraking. Ik moest er eerst niks van weten, maar langzamerhand leerde ik de verschillende stijlen kennen en ontdekte ik stijlen die ik leuker vond. Uiteindelijk ging ik ’s weekends vaker naar hardcore feestjes en droeg ik af en toe zelfs de bekende gabber kleding.’

Mijn moeder is zelfs mee geweest naar hardcorefestival Dominator

Marco kocht een setje draaitafels over van een vriend en downloadde Fruity Loops op zijn computer. Zijn eerste muziek maakte hij onder de naam ‘C-Section’. Maar dit betekende ook dat hij stopte met zijn sportopleiding. ‘Ik voelde me daar eigenlijk helemaal niet thuis. Mijn liefde voor muziek was inmiddels al begonnen en ik wist niet meer waarom ik die opleiding nog deed. Ik ben gestopt om me te kunnen focussen op mijn muziek.’

Moeder en zoon op Dominator
Marco’s omgeving omarmde zijn nieuwe passie. ‘Toen ik begon met draaien op feesten was ik ongeveer zeventien jaar oud. De eerste vraag die mijn moeder stelde, was: “Wat schuift het?” Ik moest haar overtuigen dat het niet draaide om het geld, maar om naam maken. Dat begreep ze wel. Ze is zelfs mee geweest naar hardcorefestival Dominator. Ze vond het een leuke ervaring, al was ze soms wel een beetje verbaasd over de cultuur. Het is een heel ander wereldje, dus iemand die dat niet kent kijkt zijn ogen uit. Maar ze begrijpt sindsdien wel wat ik in deze muziek zie.’

Toch liep het niet helemaal als gewenst. Marco’s werk als C-Section liep vast en hij besloot een tijdje te stoppen met muziek maken. ‘C-Section paste niet meer bij mijn artistieke identiteit en het merk dat ik wilde uitdragen. De passie voor hardcore zat heel diep, dus na een tijdje begon het weer te kriebelen. Ik wilde eigenlijk heel graag door met muziek maken, maar ik wilde het dan wel goed doen. Daarbij wilde ik een frisse start maken en opnieuw beginnen. Ik besloot mijn oude naam achter me te laten en begon op de Academie voor Popcultuur. Deze opleiding is voor mij een middel om continu met muziek bezig te mogen zijn.’

Mijn stijl is nu een samenvoeging van Industrial Hardcore, Uptempo en Mainstream Hardcore

‘In het begin bleef ik denken aan de reputatie die ik al had neergezet en alles wat ik gemaakt had onder mijn oude naam,’ gaat Marco verder. ‘Het voelde alsof ik van de grond af opnieuw moest beginnen en ik al mijn ervaring wegspoelde. Maar ik ben heel blij dat ik de keuze gemaakt hebt. Mijn stijl is nu een samenvoeging van Industrial Hardcore, Uptempo en Mainstream Hardcore. Dit probeer ik toegankelijk te houden om zo een breed publiek aan te spreken. Dat is Volatile, explosief en onverwacht. En Volatile voelt veel meer als ik.’

De euforische rush
Na meer dan tien jaar in de hardcore scene, heeft Marco duidelijke favorieten. Terwijl hij zijn favoriete nummer ‘Right here, right now’ van Detest opzoekt op zijn telefoon, vertelt hij lovend over zijn grote voorbeelden. ‘Detest heeft een funky en relatief toegankelijke stijl voor zijn stroming, maar is ook erg verrassend. En daar houd ik echt van. Ook The Satan is veel bezig met het vinden van zijn eigen stijl en het inspireert me hoe hij dat benaderd heeft. Een echte pionier is Ophidian, een iconische producer wat mij betreft. Ik heb nog veel meer favorieten, maar dan blijf ik bezig, haha.’

Ik krijg hier echt een kick van, een soort euforische rush

‘Dit is echt een lekkere, rauwe ramplaat,’ legt Marco uit terwijl het nummer langzaam opbouwt. ‘Ik draai deze eigenlijk in al mijn sets als ik moet draaien.’ Terwijl het stille lokaal gevuld wordt met de dreunende hardcore, vult Marco het nummer aan met commentaar over de technieken die hij heeft gebruikt. Het moment is daar als de muzikale opbouw uitloopt op een drop: een grote glimlach verschijnt op Marco’s gezicht. ‘Ik krijg hier echt een kick van, een soort euforische rush.’

Zijn glimlach lijkt niet te kunnen verdwijnen wanneer hij vertelt over de feesten. ‘De vibe op de dansvloer is onbeschrijfelijk. Ik vind echt dat iedereen dat in zijn leven een keer moet hebben meegemaakt. Op zo’n evenement heb je leuke, oprechte connecties met de mensen om je heen. Het voelt als een tweede familie. Er hangt een ongedwongen sfeer, het maakt niet uit hoe gek je doet. Het is echt een one-of-a-kind feeling dat je denk ik nergens anders zult vinden. En wanneer ik draai op zo’n feest, is dat gevoel tien keer zo sterk.’

Schieten voor het hoogste: Defqon
Als opkomende artiest wil Marco de hardcore fans wat anders laten zien. ‘Ik wil de hokjes doorbreken. Ik houd ook niet van het woord “hokjes”. Ik wil hardcore liefhebbers laten zien dat je niet alleen de grote stromingen hoeft te volgen, maar dat alles daar tussen ook heel vet kan zijn. Mijn grootste droom is om mijn stempel op hardcore te drukken. Dat ik mijn visie kan delen. Als dat door mensen opgepikt wordt en we dit groot kunnen maken samen, zou ik dat echt vet vinden.’

Ik zou tevreden zijn in de toekomst als ik kan leven van het maken en draaien van mijn muziek

‘Het draait voor mij niet alleen om een grote achterban krijgen. Ik houd er niet zo van om zelf in de aandacht te staan. Ik wil liever dat mijn muziek in het middelpunt staat. Ik zou tevreden zijn als ik in de toekomst kan leven van het maken en draaien van mijn muziek. Maar ik zal altijd voor het hoogste gaan en ik wil ooit graag mijn muziek naar de grote podia brengen. Defqon of Thunderdome staan op mijn lijstje. Maar ik wil mijzelf eerst bewijzen.’

Zijn nieuwste track in samenwerking met collega en vriend ‘Eliminator’ is net af en komt binnenkort uit. Ook staan de eerste optredens al gepland. ‘Op 1 mei dit jaar sta ik op Loud! In Amstelveen. Ook draai ik op 3 april op een feestje in Uitgeest, BPM Freakerz. Dat soort feesten zijn heel waardevol voor de ervaring, maar ik wil nog veel meer boekingen binnen halen. Nu onze nieuwste track ‘Falling’ bijna uit is, ga ik nadenken over de volgende stap: mijn eerste EP.’

‘Falling’ zal in de eerste helft van 2020 nog uitkomen. Wil je Volatile en zijn muziek blijven volgen? Ga dan hier naar zijn Facebook en Instagram pagina’s!