Skip to content

Vrijheidspodcast: wat betekent vrijheid voor de Eritrese Yonas Tewelde?

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. HanzeMag maakt samen met hans, het cultuur- en debatcentrum van de Hanzehogeschool, een speciale serie van vier podcasts over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor vluchtelingen?

De podcasts zijn een initiatief van Grotius, een programma van de Hanzehogeschool voor statushouders met een vluchtelingenachtergrond die willen gaan studeren in het hoger onderwijs. De afleveringen zijn te beluisteren op 14, 21, 28 april en 5 mei op YouTube, Spotify en Podbean.

Elke week interviewen we een andere gast. In de podcasts vertellen zij wat vrijheid voor hen betekent. Wat heeft hen doen besluiten hun vaderland te verlaten en hoe ervaren zij vrijheid in Nederland? Alle gasten zijn op een verschillende manier verbonden aan de Hanzehogeschool. Bijvoorbeeld als (voormalig) Grotiusstudent, als lid van de raad van toezicht, of een opleidingen volgen of lesgeven.

Onze vierde gast is Yonas Tewelde uit Eritrea. In 1990 besluit hij het land te ontvluchten, een jaar later komt hij in Nederland terecht. In Nederland volgt hij een opleiding tot Psychiatrisch Verpleegkundige en GGZ Verpleegkundig Specialist. Daarna volgt hij een post-hbo Bedrijfskunde bij HanzeConnect en rondt een Master of Science Bedrijfskunde af aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Nu is hij de directeur Algemene Zaken en lid van de directieraad van Lentis, de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, forensische gezondheidszorg en ouderenzorg in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Daarnaast is hij lid van de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool en van Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland.