Vrouwendag 2021: Russische vrouwen zijn gelukkig niet voor de poes

Internationale Vrouwendag 2021. De 110-de verjaardag is reden voor een feestje. De Academie voor Sociale Studies pakt flink uit met drie uur inspiratie. Ook voor mannen!

Mogen mannen hun mond wel opendoen op Internationale Vrouwendag? Nee, liever niet. Het online evenement van het Academie voor Sociale Studies op de 110-de verjaardag geeft ze meer dan genoeg reden om nu eindelijk eens voor heel even, en beter nog voor een jaartje of honderd, hun grote mond te houden.
Want mannen? Hou toch op. Wat een ellendelingen zitten daartussen, zeg.
Neem digitale workshop 7, waarin Kseniya Korolyova verhaalt over de mantoestanden in Rusland. Een Rus, althans de Rus die zich erop voorstaat een echte man te zijn, slaat, verkracht en vernedert. Korolyova, onder meer hoofd van de afdeling Sociaal Werk van de universiteit van Belgorod, laat student Vjatjeslav een reeks statistieken voorlezen. Laten we er eentje uitpakken: in ongeveer de helft van de gevallen is de eerste seksuele ervaring van een Russisch meisje er één tegen haar wil. Grote kans dat het een dronken oom is, of de buurman.

Russische mannen sterven zo rond hun zestigste, de vrouwen hebben dan nog een jaar of tien in relatieve kalmte te leven

In al die statistieken is geen enkel opwekkend cijfer te vinden. Nou ja, één getal kan daar met enige sarcasme voor doorgaan. Russische mannen sterven jong, zo rond hun zestigste. Dan hebben vrouwen nog een jaar of tien in relatieve kalmte te leven.
Daar staat dan weer tegenover dat ze het die laatste jaren niet breed zullen hebben, zeg maar: bittere armoede. De oorzaken voor hun karige pensioen, zo onthult Korolyova, komen nogal bekend voor. Het lagere salaris dat vrouwen betaald krijgen voor hetzelfde werk, bijvoorbeeld, en het gedwongen thuisblijven voor de kinderen. Dan zijn er nog wat zaakjes die in het nadeel van de vrouw uitpakken. Zoals de merkwaardige Russische mannengewoonte om het bij het minste of geringste op een onbedaarlijk zuipen te zetten. Het is één van de manieren waarmee de Russen de stress te lijf proberen te gaan, stelt Korolyova begripvol.
En hebben Russinnen iets te verwachten van de politiek? Nou, er is geen mannelijke politicus die het voor vrouwen opneemt, dat moeten vrouwen zelf doen. Gelukkig zijn Russische vrouwen niet voor de poes.
Ze zijn ‘tough’, lacht Korolyova, die zich aan het eind van haar betoog hoopvol en positief toont. Ondanks alles positief en hoopvol. Zou dat typisch Russisch zijn? Of typisch vrouwelijk? In ieder geval is het iets om even stil van te worden.