Ga naar de inhoud

Waar drink je de beste gintonics in Groningen?

De lente staat in volle bloei en de gedachte aan een warme zomer doet ons hartje sneller kloppen. Als we dan toch iets moet gaan testen, laat het dan iets zijn wat dat gevoel versterkt. Dan kom je automatisch uit op zon, terras en… gin-tonic. Welke toko serveert de beste G&T?

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-19 (600x401)

Vrijheid, onbezorgdheid, het gevoel van een oneindige lucide droom waarover je alle controle hebt. Je leest het al, ik zit met de vakantie in mijn bol. Het weer kan niet lekker genoeg, de tentamens niet klaar genoeg en mijn hart niet vol genoeg… van genot that is. Tja, dan kan er natuurlijk niets van gedwongen arbeid uitkomen. Vandaar dat ik en mijn uiterst objectieve team van subjectievelingen besluiten om plezier te vermenigvuldigen met werk. Het resultaat? Een gin-tonic-test.
Want waar kun je in Stad de beste cocktail krijgen die het gevoel van vrijheid doet resoneren met je overwerkte ziel? We kunnen natuurlijk niet alle terrassen afgaan, dat voelt te veel als werken. Het moet wel leuk blijven. Daarom besluiten we een shortlist samen te stellen. De vers opgestarte appgroep explodeert bijna wanneer ik de vraag stel. De Toeter, Drie Gezusters, Het Concerthuis, De Uurwerker, Mr. Mofongo’s, Bar Cinq, Student Hotel, De Sigaar, DOT, Bramble, Flinders. Ja, hallooo! Wat zei ik nou, het moet wel leuk blijven. Het team zou na elf terrassen vermoedelijk al ver voorbij the point of no return zijn. We besluiten daarom om de shortlist nog shorter maken en to kill some darlings.

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-6 - Copy (600x401)

Koloniaal drankje
Mijn team – Hanzestudent Floor, ambiance-meester Davey en doorgewinterde G&T-kenner Maarten – buigt zich over de terrassenselectie, terwijl mijn fotograaf en ik bedenken hoe we dit cocktailtje eens goed onder woorden en in beeld gaan brengen. Het eerste wat er door me heen schiet is dat een korte geschiedenis van de G&T niet mag ontbreken.
Hoe vet is het om tijdens de borrel even tussen neus en lippen te vermelden dat dit mixdrankje ontstaan is tijdens het koloniale tijdperk, in de achttiende eeuw. In die tijd waren de Britten hard bezig om India te onderwerpen. Jammer voor hen, in tegenstelling tot de inheemse bevolking, ging de malariamug nooit door de knieën voor de imperialisten. Vandaar dat de artsen preventief tonic aangevuld met kinine serveerden aan het leger – kinine helpt namelijk tegen malaria. Dat vonden de Britten intens goor en ze gooiden er daarom wat suiker en gin bij om de bittere smaak van de kinine tegen te gaan.

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-9 (600x401)

Terras 1 – The Pool
Drie eeuwen later zitten we op een terras aan het Boterdiep te nippen van een veel te dure en verdunde variant op malariamedicatie.
‘Lekker standaard. Bombay Saphire zei je toch?, vraagt Maarten terwijl hij een rietteug neemt.
‘Wel duur’, vindt Floor, ‘voor dit bedrag koop ik avondeten.’

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-4 - Copy (401x600)

Davey neemt het glas van Maarten over en slobbert met zijn eigen rietje een slok naar binnen. Ja, je leest het goed, iedereen van het testteam heeft een eigen rietje. Waarom? Omdat we met z’n allen uit één gin-tonic lurken, natuurlijk. Ik wil niet dat de jury na twee terrassen al van haar stoel valt.
‘De cocktail is wel oké, maar de plek hier is echt vervelend’, zegt Davey na een tijdje. Hij wijst naar de bussen die de hele tijd langs het terras komen razen. Gelijk heeft-ie.
Cijfer: 6,4
Prijs: € 9,50

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-22 - Copy (600x401)

Terras 2 – DOT
Bolderdijk doet zijn magic achter de lens en reisleider Floor wappert al met haar shortlist. Volgende stop is DOT. Het zonnetje schijnt heerlijk op het breed opgezette terras van de grootste kerstbal van Nederland. De serveerster heeft ons gelijk door wanneer we één cocktail met vijf rietjes bestellen. ‘Zijn jullie aan het testen, ofzo?’ We lachen wat ongemakkelijk en geven uiteindelijk toe.

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-18 - Copy (401x600)

De meest bestelde G&T bij deze toko komt met gigantische ijsblokken van gedemineraliseerd water. ‘Zo hoort het!’ Davey is enthousiast. Hij weet ons te verlichten met het feit dat groot beter is qua ijsblok. Des te groter de ijsmassa, des te beter het drankje, want dat verwatert minder snel. De vijf spices smaakt duidelijk goed. Ik, klassiek non-alcoholicus, baal dat ik niet meetest. Gelukkig maakt de sfeer op het terras veel goed.
‘De perfecte plek voor als je even het gevoel wilt krijgen dat je niet in Groningen zit.’
Cijfer: 8,3
Prijs: € 9,50

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-23 - Copy (600x400)

Terras 3 – Het Concerthuis
We hoppen op onze ijzeren ros en volgen reisleider Floor naar het centrum. Het is tijd voor some hipster action! Het terras van Het Concerthuis aan het Poeleplein is helemaal afgeladen. Gelukkig kunnen we binnen terecht, waar de deuren richting het plein wagenwijd openstaan. Toch nog een beetje een buitengevoel. De Engelssprekende ober raadt ons de Bobby’s gin aan en loopt met een brede lach weg om de bestelling door te geven.
‘Mooi plekje, hoor’, knikt Maarten.

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-25 - Copy (401x600)

‘Ja, heerlijk mensen kijken’, is Floor het met hem eens. De ober komt terug met onze cocktail. Het valt gelijk op dat het een royaal volgeschonken glas is met lekker veel gin. Geen grote ijsblokken helaas, maar tijd om te verwateren krijgt het drankje niet.
‘Ik vind de prijs ook wel oké, hier’, zegt Floor.
Jasper en ik kijken elkaar aan. Mooi plekkie hoor.
Cijfer: 8,1
Prijs: € 9,90

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-32 (600x401)

Terras 4 – Mr. Mofongo’s
Tijd voor een nieuw terrasje. We ploffen neer aan de Grote Markt, voor de Drie Gezusters. Het is superdruk en na een kwartier tevergeefs wachten op een medewerker om onze bestelling op te nemen, besluiten we dat het tijd is om te gaan. Het zonnetje schijnt niet voor eeuwig. Next stop is de meest studentikoze plek in de stad: het terras van Mr. Mofongo’s.

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-30 - Copy (401x600)

‘Kijk, dit ziet er prachtig uit’, zegt Maarten. Hij doelt duidelijk op het grote glas G&T én op de gezellige drukte bij en rondom het Academiegebouw. Tja, hipper dan dit wordt het inderdaad niet met het kantoor van Kraantje Pappie boven ons hoofd en een echte Groningse gin in onze cocktail. ‘Dit is superlekker en ook nog eens goedkoop!’ Floor is in haar nopjes. Davey is het ermee eens. ‘Echt goede gin dit.’
Cijfer: 8,4
Prijs: € 7,50

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-39 - Copy (401x600)

Terras 5 – De Uurwerker
Donkere wolken werpen een barricade op voor de zon. De hitte is nog drukkender dan toen we begonnen en het is dan ook geen verrassing wanneer Thor zijn hamer hard laat neerkomen. Druppels spetteren op tafel.
‘Kom, nog een laatste stop, jongens. Ik ben voor de Uurwerker.’ Davey heeft duidelijk de rol van leider op zich genomen.

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-37 (401x600)

Op het moment dat we neerstrijken in het binnenhofje waaraan de Uurwerker wordt uitgebaat, stopt het met regenen. De weergoden willen dat we deze cocktail proeven en terecht, zo blijkt al snel.
‘Ha! Echte Hendricks!’ Fijnproever Maarten heeft commentaar op de tonic zonder prik en de rest van het testteam vindt de komkommer te klein. Maar als puntje bij paaltje komt, is hier volgens de jury sprake van de meest authentieke gin-tonic-smaak. De presentatie laat veel te wensen over.
Cijfer: 7,8
Prijs: € 8,75

Gintonictest-2019-Hanzemag-Bolderdijk-3 - Copy (401x600)

Eervolle vermelding – The Duchess 0.0% G&T
We hebben een duidelijke winnaar, al is het op het nippertje. Mr. Mofongo’s wint met z’n Groningse gin en de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hijgend in Mofongo’s nek is daar DOT met een stukje paradijs net buiten het centrum, gevolgd door Het Concerthuis met een prima ambiance, van deuren gemaakte tafels en een vrolijke bediening.
Uit Zuid-Afrika ontving ik twee flessen van The Duchess, een alcoholvrije G&T die vanaf eind mei in de schappen van de Appie ligt. Een perfecte uitkomst tijdens tentamentijden, maar hoe echt smaakt-ie? Voordat we naar het eerste terras vertrokken, heb de jury laten proeven (zonder verdere uitleg!). Ze nipten wat, knikten wat en de algemene conclusie luidde: ‘Die zou ik wel bestellen, ja. Lekker cocktailtje.’ Maar luitjes, hier zit dus géén alcohol in! ‘O, echt? Smaakt goed, net echt.’

Foto’s: Jasper Bolderdijk