Ga naar de inhoud
bluf- en kennisspel

Waarom is QuizPoker het ideale bluf- en kennisspel?

Het ideale bluf- en kennisspel van docent Matijn Vloedgraven gaat de wereld veroveren.

Student?
‘Niet meer. Maar toch ook weer wel, want leven is leren. Ik zoek steeds weer nieuwe omgevingen op. Na mijn studie Financiële Economie werkte ik een tijdje op een accountantsbureau. Dat is mooi werk, maar mij ligt het niet. Ik werk graag met mensen. Toen ik op een basisschool in China werkte, wist ik het: onderwijs, dat is het!’

Wat? Een basisschool in China?
‘Ja, in Rui’an. Nee, ik spreek geen Chinees, maar dat was niet nodig, ik gaf Engels. Echt een supertijd, zulke vriendelijke, gastvrije mensen. Met een educatieve masterstudie kun je in Nederland voor de klas. Dat diploma heb ik op zak. Ik ging aan de slag op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en daar kwam ik uiteindelijk terecht bij de opleiding Ondernemerschap & Retail Management. Voor die opleiding mocht ik op een gegeven moment een onderwijsprogramma opstellen. Op de Hanze kon ik iets vergelijkbaars gaan doen.’

Heeft de Hanze je daarvoor gevraagd?
‘Nou, nee. Het leek me leuk om eens op een heel andere hogeschool rond te kijken. Zo kwam ik in contact met de Hanze. Ondertussen was ik betrokken bij de coaching van ondernemende studenten. Het leek me een goed idee om ook zelf een onderneming te beginnen. Dan weet je uit eigen ervaring tegen welke problemen beginnende ondernemers aanlopen. Stap één: we leren studenten dat hun onderneming moet draaien om iets waarvoor ze passie voelen. Nou, wat vind ik leuk?’

Ga jij nou de vragen stellen?
‘Precies, spelletjes met vrienden! Winnen is oké, maar het moest vooral een spel worden waar je een leuke avond mee kunt hebben. Iets waarin nutteloze kennis een rol speelt en waar je je tegenstanders goed moet kunnen inschatten. Dat werd dus QuizPoker.’
bluf- en kennisspel

Ik zie kaarten, fiches en… huh, qr-codes?
‘Ja, je hebt een smartphone nodig. Zo kun je de spelregels ook vinden. Op den duur wil ik die op papier in het doosje. Maar voorlopig werkt het zo ook goed. Het spel is inmiddels prima, maar ik kan er nog elementen aan toevoegen. Het is een kwestie van testen, testen en testen. Ondernemen is voortdurend keuzes en afwegingen maken.’

Ook bijzonder, je naam staat op het doosje. Zagen grote spellenmakers er geen brood in?
‘Met een paar van die spellenbedrijven heb ik wel gepraat. Een eerste oplage zou bij hen meteen x-duizend moeten worden. En ik zou de regie uit handen moeten geven. Dat wilde ik niet. Hoe het spel eruit kwam te zien, het doosje, de kaarten, alles heb ik zelf bedacht. Ik wilde fiches met QuizPoker erop, dat waren bij spellenmakers waarschijnlijk gewone fiches geworden.
‘Ook de praktische dingen deed ik zelf. De website maken bijvoorbeeld. Hoe dat moest… daar wist ik helemaal niks van, maar ja, dat weten studenten Ondernemerschap misschien ook niet als ze beginnen. En daar deed ik het voor, weet je nog?’

Hé, wacht eens, als je echt alles hebt bedacht, heb je het dan ook over de vragen?
‘Ja.’

Maar dan weet je ook de antwoorden!
‘Hier en daar ben ik er wel een paar vergeten. Maar inderdaad, ik ben de enige Nederlander die geen QuizPoker kan spelen. Maar ik vind het bijna net zo leuk om erbij te zijn wanneer anderen ervan genieten.’

Verbluffend. Maar nu ik je toch spreek, hoe lopen de zaken?
‘Prima. Een bedrijf uit Nijmegen was bereid om vijfhonderd exemplaren te maken. Daarvan heb ik er nu al meer dan driehonderd verkocht. In het begin waren het vrienden en bekenden, maar nu begint de sneeuwbal te rollen. Sneller dan ik had verwacht, maar wel hartstikke leuk. Nu krijg ik dus reacties van mensen die me níet kennen. Die kunnen me vertellen wat ze ervan vinden zonder er doekjes om te winden. Maar zoveel kritiek is er niet. Kennelijk heb ik goed genoeg getest onder vrienden en bekenden. En de Ondernemerschapsstudenten, niet te vergeten.’

Stel nu dat het een kaskraker wordt, blijf je dan voor de klas staan?
‘Dat denk ik wel. Net zoals ik voorlopig bij de Hanze betrokken blijf. Eén dag per week nu. De andere dagen sta ik in Nijmegen voor de klas, ik geef economie op het Dominicus College. Erg leuk om te doen.’

Gratis QuizPoker?
Bluffers en beterweters kunnen een gratis exemplaar van QuizPoker krijgen door in de onderwerpregel van het contactformulier de naam te vermelden van de hoofdstad van Sierra Leone.