Wat zoeken KEI-lopers eigenlijk in de safe spaces?

Duizenden jongeren beginnen tijdens de KEI aan een nieuw avontuur in studentenstad Groningen. Erg leuk, maar soms kan het je even te veel worden. Daarom zijn er safe spaces in het Grand Theatre.

‘Zo’n safe space lijkt me voor veel mensen een fijne plek. Als je je niet goed voelt en je woont, net als ik, buiten de stad, dan weet je niet waar je heen moet. Of je moet helemaal naar huis’, zegt aankomend Bedrijfskundestudent Edwin (17). ‘Een safe space is dus een goed idee. Ik ga niet vaak naar feestjes, dus ik ben benieuwd hoe ik de KEI-week ervaar. Ik heb geen idee of ik gebruik ga maken van de ruimtes, dat zullen we zien.’

Mariëtte: ‘We bieden directe opvang, en als het nodig is verwijzen we door naar de juiste hulp’

De safe spaces zijn nieuw op de KEI in Groningen. Mariëtte Lintveld, verpleegkundige bij de GGD op de afdeling Seksuele Gezondheid, staat de hele week voor de studenten klaar. ‘We vinden de veiligheid van studenten tijdens het uitgaan erg belangrijk. Zo’n week biedt veel indrukken… drank, seks, drugs, noem maar op. Safe spaces zijn een veilige haven waar je vrij naar binnen kunt lopen. We bieden directe opvang, en als het nodig is verwijzen we door naar de juiste hulp. Daarnaast hebben we een hulplijn waarop je met ons kunt chatten en bellen.’

safe space
Mariëtte en Martijn voor het Grand Theatre waar KEI-lopers zich kunnen terugtrekken in een safe space.

KEI-mama Romee (20) had zo’n veilige haven graag gezien tijdens haar eigen KEI-week. ‘Alles was nieuw voor me. Ik denk dat ik zeker gebruik had gemaakt van die ruimtes. Mijn eerste taak als KEI-leider is om ervoor te zorgen dat mijn studenten zich prettig voelen. Als zij aangeven dat ze hulp nodig hebben en ik denk dat zo’n ruimte bij ze past, dan zal ik dat als optie aanbieden.’
De 19-jarige Evelien zou van zo’n aanbod geen gebruik maken. ‘Als ik merk dat ik overprikkeld raak, ga ik naar mijn logeerhuis. Maar ik vind het wel goed dat er safe spaces zijn voor mensen die daar behoefte aan hebben.’ Jakub (20), die International Relations gaat studeren, is zo iemand. ‘Wanneer het je te veel wordt, heb je een fijne plek om te rusten voordat je weer gaat feesten. Ik zal er zeker gebruik van maken als ik die behoefte voel.’

Is dat allemaal wel nodig? ‘Ja’, zegt Roef, ‘soms heb ik de behoefte aan geen mensen om me heen’

Martijn Schokker, trainer en projectleider bij de GGD en het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe is de andere helft van het safespace-duo in het Grand. ‘Voor jongeren in een vreemde stad is de KEI-week een groot gebeuren. Ineens sta je tussen duizenden mensen en moet je van alles. De juiste opvang is dan goed. Daarom hebben we goede afspraken met andere instanties, zoals de politie en de EHBO. We zijn op alles voorbereid. Zo kunnen we honderd procent voor de studenten klaarstaan.’

Is dat allemaal wel nodig? ‘Het ligt eraan hoe ik me voel’, zegt Annemiek (18) van Streetwise. ‘Als ik overprikkeld zou raken, dan zocht ik zo’n ruimte zeker op.’ De 22-jarige student Psychologie en Economie Roef sluit zich daarbij aan. ‘Je hoort steeds vaker dat jongeren last hebben van overweldigende emoties. Tijdens mijn eigen KEI-week zou ik geen gebruik hebben gemaakt van dergelijke ruimtes. Nu wel, denk ik, want soms heb ik behoefte aan geen mensen om me heen.’

KEI-voorzitter Sara Kruit: ‘EHBO’ers wezen ons op het probleem, toen zijn we gaan brainstormen’

In de safe spaces kunnen studenten terecht wanneer ze te maken hebben gekregen met een vervelende situatie of als ze gewoon even op adem willen komen. Sara Kruit, dit jaar voorzitter van het KEI-bestuur: ‘We hoorden van de EHBO’ers die tijdens vorige KEI-weken actief waren dat studenten mentale hindernissen kunnen tegenkomen. Toen zijn we gaan brainstormen: moeten we een plek voor deze jongeren creëren en hoe krijgen ze daar de juiste hulp? We zijn om tafel gaan zitten met de GGD en toen kwam dit concept eruit.’

Een supergoed idee, vindt aankomend student Rechten Roselie (19). ‘Het is erg druk en wanneer het te veel wordt kun je nergens heen. Vaak wordt er te weinig aandacht aan zulke situaties besteed. Daarom is het prima dat de KEI-organisatie dit wel doet.’

Martijn Schokker en Mariëtte Lintveld zetten zich ook buiten de KEI-week in voor de veiligheid van Groningse studenten. ‘We geven trainingen over de omgang met grensoverschrijdend gedrag aan studentenverenigingen en de horeca’, zegt Martijn. Mariëtte: ‘Er is een cultuuromslag gaande. Je ziet dat steeds meer mensen begrijpen dat je samen verantwoordelijk bent voor de sfeer in de stad. Het groeiend besef is: samen maken we de stad een stukje veiliger.’

————————————————————————————————————–

Tot en met woensdag bevinden de safe spaces zich in het Grand Theatre op de Grote Markt. Donderdag en vrijdag kunnen KEI-lopers terecht op het Suikerunieterrein.

Heb je een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig? Bel 0800-0188 of chat met Centrum Seksueel Geweld.