Wistjedatjes over de kartonnen afvalbakken

Overal op de Hanze kunnen studenten hun afval kwijt in hardkartonnen bakken. Voor de goede hergebruikzaak. Maar wat doe je eigenlijk wanneer je je afval in één van die bakken mikt? Weetjes om over na te denken.

1
Alles wat terechtkomt in de Hanzebakken waarop residual waste staat, gaat zonder meer naar de vuilverbranding. Op afvaldumpen na is dat de minst milieuvriendelijke, zeg maar: milieuvijandelijke, bestemming voor afval.

2
De Hanze wil dat al het afval dat vanaf het jaar 2025 ontstaat kan worden hergebruikt. Dit noemt men ook wel het streven naar zero-waste en nul procent restafval. In de praktijk zal het gaan om het uitbannen van restafval (oftewel in goed Nederlands: the residual waste).

3
De plastic(!) zakken die in de hardkartonnen bakken zitten, worden één keer per dag geleegd. De inhoud wordt gecontroleerd voordat het spul wordt afgevoerd. Wanneer zich in de zakken met papier, plastic en cups (kartonnen bekers) te veel ander afval bevindt, gaan die zakken naar de vuilverbranding (foute boel, zie 1).

4
Hoewel ze er net niet in passen moet men soepbekers wel degelijk in de cups-bak wurmen. Ze worden net als de koffiebekers namelijk volledig gerecycled. Let wel op: het gaat hier over het wegwerpen van lege cups. Voor bekers met inhoud zal men een andere bestemming moeten vinden.

5
Hoewel er luid en duidelijk plastics op staat, kan men in de plasticbakken met een milieugerust hart blikken verpakkingsmateriaal gooien. Ook die worden uiterst vernuftig hergebruikt.

Foto: (fout gebruik van) de inmiddels bekende gescheiden-afvalbakken op de Hanze