Ga naar de inhoud
plantsoen doen

Aan de bak, de tentamenperiode heeft ook mooie kanten

Aan de bak! De tentamenperiode is een periode van rust, reinheid en regelmaat. En als alles goed gaat is het zo weer feest in Mona Lisa. Nanette doet verslag.

Het studentenleven mag dan één groot feest zijn, er is één narigheid waaraan geen enkele student ontkomt: de tentamenperiode.
Zodra het laatste college van het blok voorbij is, transformeert Huize Mona Lisa in een oase van rust en soberheid. De kratten bier gaan aan de kant en maken plaats voor stapels boeken. De tafel waarop we normaliter fanatiek potjes beerpong spelen toveren we om tot grootschalig bureau. In de appgroep met de buren zijn de rollen omgedraaid: de studenten verzoeken de stadjers om de muziek tijdig zachter te zetten.

Elke ochtend vertrekt een select groepje naar de UB

Studeren voor een tentamen is een pijnlijk solitaire bezigheid. Daarom speuren we naarstig naar activiteiten die de saamhorigheid kunnen bevorderen. Zo vertrekt er elke ochtend een groepje huisgenoten naar de UB. Voor het samenstellen van de groep maken we een delicate afweging. Idealiter zijn er genoeg mensen die sociale druk creëren om vlijtig te kunnen studeren, maar te weinig om voor afleiding te zorgen.

Het UB-uitje wordt bemoeilijkt door het reserveringssysteem. Dat systeem werd tijdens de hoogtijdagen van de pandemie ingevoerd, zodat de bieb de anderhalf-metermaatregel kon handhaven. Hoewel dit regime op papier verplicht bleef, werd het de laatste maanden in de praktijk weinig toegepast.

Niet te vergelijken met de rijen uit het pre-pandemietijdperk, maar wel irritant

Maar nu de UB volstroomt met ijverige studenten, kent het reserveringssysteem een opleving. Het is nog steeds een verbetering ten opzichte van de lange rijen om acht uur ’s ochtends uit het pre-pandemietijdperk, maar ook een grote bron van irritatie voor studenten die er niet van op de hoogte zijn. Hun studielust wordt gefnuikt door triomfantelijke studenten die wapperen met hun bevestigingsmail. Soit, gelukkig hebben we de keukentafel nog.

Met veel steun aan elkaar komen we deze zware periode door. Zodra er iets te vieren is, gebeurt ook dat samen. Vorig jaar stelde Mona Lisa de regel in dat we een cijfer boven de 9 vieren met een bak. Toen het scoren van een 9 een zeldzame gebeurtenis bleek te zijn, werd een 8 de maatstaf. Nu, een jaar later, trekken we de bak voor elke voldoende. En ach, anders is er altijd de herkansing nog.