Als de huur toch omhoog gaat, dan leg je toch gewoon je eisen op tafel?

Als de huur omhoog gaat, wat dan? Huize Mona Lisa rouwt niet lang en gaat tot keiharde actie over. In haar stulpje in de Schildersbuurt legt Nanette het minutieus vast voor de eeuwigheid.

Onverwachts en onheilspellend lag daar op onze deurmat ineens een envelop met daarop het sjieke, gedrukte logo van de huisbaas. Goed nieuws komt zelden in briefformaat. De huisgenoten en ik hebben de kunst om daar behoedzaam omheen te trippelen geperfectioneerd. Maar helaas arriveerde ongeveer terzelfdertijd eveneens de e-mail die onze vrees kwam bevestigen. De huurprijzen in Mona Lisa gaan omhoog.

Een huisgenoot is al twee dagen aan het overleven op yoghurt

Tante Corrie heeft het twee jaar tegen weten te houden, maar nu moeten we toch weer geloven aan de jaarlijkse 3,3 procent extra. Vooral de huisgenoot die wegens liquiditeitsproblemen al twee dagen op yoghurt aan het overleven was, viel dit nieuws zwaar. Voor de rest van ons is 3,3 procent geen ondragelijke aanslag op de portemonnee, maar een mens wordt wrevelig van het idee meer te moeten betalen zonder er iets voor terug in het knuistje te krijgen.
In een poging om de zojuist geïntroduceerde verliezen te compenseren, besloten we de gebreken van ons huis maar eens aan te kaarten bij de huisbaas. In onze kookplaat zitten fikse scheuren. In één van de koelkasten bevriezen alle producten (ook al staat het beestje op de warmste stand).

Er dook zelfs iemand op die het internet kwam fiksen

Uit de douche komt daarentegen juist alleen maar kokend heet water (ook al staat die op de koudste stand). Bovendien is de snelheid van het internet zeer betreurenswaardig sinds hybride studeren en thuiswerken de norm is geworden.
Onze huisbaas bleek in een schappelijke bui en stuurde de klusjesman. De douchekwestie was snel opgelost en voor vervanging van de keukenapparatuur werd de leverancier gebeld. Deze rappe afhandeling bracht de gemoederen tot bedaren.
Op deze manier waren we langzaamaan de fases van acceptatie aan het doorlopen, toen afgelopen week zelfs iemand opdook die het internet kwam fiksen.

Als er in een studentenhuis überhaupt koffie te bekennen is, mag je van geluk spreken

Terwijl we hem het verplichte kopje koffie aanboden, vertelde hij dat hij zijn koffie zwart drinkt sinds hij vaak in studentenhuizen werkt. De beste man legde uit dat hij al van geluk mocht spreken als er überhaupt koffie in zo’n huis te bekennen was. Suiker en melk trof hij er hoogst zelden aan. Daar was hij absoluut niet rouwig om, zei hij, want hij was wel vier kilo afgevallen. Toen bleek dat onze armetierige aderlating zelfs nog ergens goed voor was, hebben we de huurverhoging volledig aanvaard.