Ga naar de inhoud

Beter Op Papier: Emilie van Gorcum (TEDx Youth Groningen, docent)

Emilie van Gorcum is docent Kunst & Multimedia aan het Noorderpoort College en hoofd van TEDx Youth Groningen. Tijdens haar studententijd rondde ze eerst de lerarenopleiding af op Kunstacademie Minerva en haalde daarna haar master in Kunsteducatie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Oude bekenden op bezoek is altijd leuk. Vooral wanneer je ze al een tijdje niet hebt gezien en ze grote stappen in hun leven hebben gemaakt. Zo ook Emilie van Gorcum, een van de eerste cultureel ondernemers die we als DATmag. mochten interviewen zo’n vier jaar geleden.

Ik ken Emilie als een hard werkende doorzetter die voor niets en niemand wijkt. Toen fotograaf Jasper Bolderdijk en ik haar in 2015 bezochten in haar kantoor aan de Europaweg stond haar bedrijf, Emilie., in bloei.

‘Ja dat weet ik nog goed! Het kantoor aan de Europaweg met collectief SAUS. Dat waren echt mooie tijden. We waren allemaal zzp’rs die soms wel en soms niet samen dingen gingen ondernemen. Ik kijk er met een warm gevoel op terug.’

Maar tijden veranderen en focus maakt plaats voor echte passie. De reden dat Emilie na het behalen van haar bachelor aan Kunstacademie Minerva de stap richting de Rijksuniversiteit Groningen zet, is de behoefte aan diepgang. En niet zomaar diepgang. ‘Ik heb een fascinatie voor jongeren en de manier waarop ze informatie verwerken.’ Met andere woorden: educatie.

‘Na Minerva wilde ik daar meer over te weten komen zodat ik beter les kon gaan geven. Maar dingen lopen anders dan je verwacht dus plotseling had ik een bedrijf. Na een aantal jaren ondernemen kreeg ik ineens de kans om echt les te geven… die heb ik gegrepen.’

Lesgeven is een passie, maar jongeren helpen en zien groeien ligt daaraan ten grondslag. De ondernemende vibe die in haar schuil gaat, komt dan ook naar boven wanneer ze de kans krijgt om naast haar werkzaamheden bij Noorderpoort College te werken aan projecten als Jimmy’s Groningen, de plek waar jongeren samenkomen en samenwerken.

‘Via Jimmy’s kwam ik in contact met de mensen die TEDx Youth in Groningen organiseren. Voor ik het wist was ik ook daarbij betrokken.’ Van het een komt het ander en nu is ze de programmeur? Met een brede lach: ‘Nee hoor, ik ben gewoon de eindbaas daar.’

Ons gesprek krijgt een andere wending op het moment dat we het thema hard werken en te hard werken aansnijden. Want hoe ga je om met zoveel projecten door elkaar, naast een vaste baan? Wanneer signaleer je dat het minder met je gaat? Wat is het moment waarop je doorhebt dat je mogelijk tegen een burn-out aanloopt? Luister en enjoy deze aflevering van BETER OP PAPIER. met Emilie van Gorcum.

S/O naar onze matties van DATmag., mijn tech-team Jasper Bosgraaf & Eric Imthorn en co-host Deejay Irie.